Skoči do osrednje vsebine

V okviru projekta Medena celica na vrtu zapora postavljeni čebelji panji

Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij v sodelovanju z Društvom Urbani čebelar izvaja pilotni projekt Medena celica. Projekt se odvija v Odprtem oddelku Ig, ki je dislocirani oddelek moškega zapora v Ljubljani. Cilj Medene celice je ozaveščanje in popularizacija dejavnosti čebelarjenja v okviru resocializacije zaprtih oseb.

Po besedah mentorja Gorazda Trušnovca so bili začetki skupnega čebelarjenja namenjeni predvsem razvoju čebeljih družin in spoznavanju bioloških zakonitosti. Udeleženci projekta so izkazovali velik interes za predavanja in praktične priprave na čebelarjenje, a se je vseeno čutilo, da manjka tudi "tisto pravo" delo s čebelami. Skupno barvanje panjev po vzorcih, ki so jih pripravili študentke in študenti Fakultete za dizajn in zavzeta pomoč pri fizično zahtevni postavitvi unikatnega podstavka za panje, so prispevali k stopnjevanju tega pričakovanja. Ko je bilo domovanje za čebele pripravljeno in nameščeno na predvidenem mestu, smo lahko poleti v panje naselili čebelje družine, in to je bil za vse sodelujoče dan veselja. Končno so prispele čebele!

Mentorja predvsem navdušuje, da kažejo zaprte osebe od vsega začetka veliko mero odgovorne skrbi za čebele, previdnosti pri delu z njimi in željo, da bi se posamezniki tudi aktivno usposobili za samostojno delo s čebelami. »Pri tako pozitivnem odzivu so mi naša tedenska srečanja v zadovoljstvo. Čeprav nam zaradi vremenskih razmer narava ni naklonila najbolj medovite sezone, še vedno upamo, da se bo nabralo tudi nekaj medu.«

Nekaj vtisov o poteku projekta si lahko ogledate tudi v objavljenem posnetku.