Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. julija 2021.

Neurja

Okoli 11. ure se je na območju med Koroško na severu in Kočevsko na jugu oblikovala izrazita nevihtna linija s krajevno močnimi nalivi, sunki vetra in udari strel, ki se je počasi pomikala proti zahodu. Meteorna voda je večinoma zalivala kleti stanovanjskih objektov, gospodarska poslopja, garaže, dvorišča in cestišča, močni sunki vetra so odkrivali strehe in podirali drevesa, ki so padala na cestišča, v Zemljičevi ulici v Mariboru je drevo padlo na osebno vozilo, vodna strela pa je poškodovala objekt v naselju Jankova v občini Vojnik. Narasli vodotoki so ogrožali objekte, sprožili so se tudi trije zemeljski plazovi. Skupno je bilo zabeleženih 49 dogodkov. Za sanacijo posledic neurja je bilo aktiviranih 29 gasilskih društev, od tega 26 prostovoljnih gasilskih društev in tri poklicne gasilske enote ter druge pristojne službe. Iz poplavljenih prostorov objektov so izčrpavali meteorno vodo, čistili vozišča, dvorišča in odtočne jaške, postavljali protipoplavne vreče, prekrivali strehe objektov in odstranjevali podrta drevesa.

Popoldne in v večernih urah so močni nalivi zajeli naprej Koroško, nato pa so se razširili na širše celjsko območje in območje občine Šentjernej. Narasle so reke Mislinja, Dravinja in Oplotnica ter njihovi pritoki, ki so ponekod prestopili bregove. Zalitih je bilo veliko stanovanjskih objektov, gospodarskih poslopij, garaž, nekaj poslovnih prostorov in cest, veter pa je podrl precej dreves. V Rečici ob Savinji je strela udarila v zvonik cerkve, vendar do požara ni prišlo. Skupno smo zabeležili 82 dogodkov. Aktiviranih je bilo 35 gasilskih enot, ki so skupaj z ostalimi pristojnimi službami odpravljali posledice poplav in s protipoplavnimi vrečami zavarovali ogrožene objekte.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 6.42 je na Kredarici, občina Kranjska Gora, planinka zbolela in ni več mogla nadaljevati poti. Ker helikopter zaradi slabih vremenskih razmer ni mogel poleteti, so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana poskušali planinko pospremiti v dolino, vendar je bila pot prezahtevna, zato je ob 12.25 poletel helikopter Slovenske vojske in v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah obolelo planinko prepeljal v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.18 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) z Brnika poletela v Šempeter pri Gorici in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 21.32 so na območju naselja Radna vas, občina Mokronog-Trebelno, pogrešali osebo. V iskalni akciji so poleg policistov in občanov sodelovali tudi vodniki reševalnih psov Kinološke zveze Slovenije in Zveze reševalnih psov Slovenije. Pogrešano osebo so nekaj po polnoči našli in jo predali v oskrbo reševalcem nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Trebnje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 6.55 so na avtocesti pri Obrežju trčila štiri osebna vozila. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško, ki so kraj zavarovali, odklopili akumulator na enem vozilu in nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Brežice, ki so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Ob 11.59 je na cesti Boštanj–Mokronog pri Jelovcu osebno vozilo zdrsnilo s cestišča. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, do prihoda reševalcev oskrbeli poškodovani osebi, nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa, postavili vozilo na kolesa in ga izvlekli na cestišče ter vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah. Reševalci NMP Sevnica so poškodovani osebi oskrbeli na kraju.

Ob 14.42 se je v Boštanju, občina Sevnica, pri padcu z motorjem poškodoval občan. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sevnica so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovanega do reševalnega vozila. Reševalci NMP Sevnica so poškodovanega oskrbeli in prepeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Izpostava Celje

Ob 07.39 se je v kraju Ložnica pri Žalcu, občina Žalec, se je osebno vozilo prevrnilo na bok. Poškodovala se je ena oseba. Gasilci PGE Celje in PGD Ložnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom postavili vozilo na kolesa in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so poškodovano osebo oskrbeli.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.49 se je v naselju Veliki Ločnik, občina Velike Lašče, prevrnilo osebno vozilo in obtičalo na boku. Gasilci PGD Ribnica in Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila ter jo predali reševalcem NMP, odklopili akumulator in vozilo postavili na kolesa.

Ob 12.14 se je na avtocestnem odcepu Ivančna Gorica–Grosuplje, pred izvozom za Grosuplje, prevrnilo vozilo in obstalo na kolesih. Gasilci PGD Grosuplje in Stična so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator. Tri lažje poškodovane osebe so oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) in jih preventivno prepeljali v bolnišnico.

Ob 14.09 je v Podpeči, občina Brezovica, osebno vozilo zaprlo pot kolesarki, ki je trčila v vozilo, padla po vozišču in se poškodovala. Gasilci PGD Blagovica in Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka in nudili oskrbo poškodovani kolesarki do prihoda reševalcev NMP, ki so jo odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 17.00 je na avtocesti Grosuplje–Malence v bližini viadukta Reber vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GB in PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in vpojna sredstva posuli po izlitih motornih tekočinah. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Postojna

Ob 17.28 je na cesti med Ilirsko Bistrico in Dolenjami pri Jelšanah, občina Ilirska Bistrica, prišlo do trka med osebnim vozilom in avtodomom. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite tekočine ter nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri oskrbi dveh poškodovanih oseb.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.38 je na relaciji Mislinja–Velenje, v naselju Movže, vozilo zdrsnilo s cestišča in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali in osvetlili kraj nesreče, na vozilu odklopili akumulator, nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa in reševalcem pri oskrbi ponesrečencev. Reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem so tri poškodovane odpeljali v slovenjgraško bolnišnico.

Ob 22.13 sta pri naselju Vrhe v občini Slovenj Gradec trčila osebno in kombinirano vozilo. Posredovali so gasilci PGD Slovenj Gradec in Sele - Vrhe, ki so zavarovali mesto nesreče, očistili razlite motorne tekočine ter s tehničnim posegom rešili eno osebo iz vozila. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so dve poškodovani osebi prepeljali v SB Slovenj Gradec, ena oseba pa je v nesreči umrla.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 6.35 se je v Mostah, občina Žirovnica, v kletnih prostorih stanovanjskega objekta zagorela peč na trda goriva. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so pogasili požar, odstranili goreče ostanke, prostor prezračili in preverili prisotnost strupenih plinov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.05 so na gradu Lože v občini Vipava v prostorih konjušnice gorele bale sena. Gasilci PGD Vipava, Podnanos in Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so s pomočjo mehanizacije razprli bale sena in pogasili požar.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.58 je v naselju Ivanci, občina Moravske Toplice, zagorel traktor. Požar, ki se je razširil na del ostrešja gospodarskega objekta, so pogasili gasilci PGD Ivanci , Moravske Toplice, Filovci, Bogojina in Tešanovci.

Izpostava Nova Gorica

Ob 07.53 je v naselju Gradišče pri Vipavi, občina Vipava, gorelo osebno vozilo. Požar, ki je vozilo uničil, so pogasili gasilci PGD Vipava in GRC Ajdovščina.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 12.17 so v naselju Zlatenek, občina Lukovica, gasilci PGD Blagovica pogasili kup gorečega odpadnega materiala.

Ob 15.41 se je na Trgu osvobodilne fronte v Ljubljani iz kanalizacijskega jaška, v katerem so tleli cigaretni ogorki in smeti, valil siv dim. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.30 v Strmci v občini Laško gasilci PGD Laško nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 12.27 je na Kranjski cesti v Radovljici zaradi okvarjene vodovodne cevi puščala voda v kleti stanovanjske hiše. Vodo so izčrpali gasilci PGD Radovljica.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.21 so v Rožni dolini v Ljubljani gasilci GB Ljubljana iz kletnih prostorov stanovanjskega objekta, v katerem je krmiljenje za bazen in hišo, izčrpali vodo in opravili meritve.

Ob 11.21 so na Novi poti v Vnanjih Goricah, občina Brezovica, gasilci PGD Vnanje Gorice sprali cestišče v dolžini okoli 200 metrov, na katerega se je izlilo mleko.

Ob 18.34 so na Povšetovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli starejšo onemoglo osebo in jo predali v oskrbo reševalcem NMP Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.08 so na Cankarjevi ulici v Novi Gorici gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila obnemogla oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/