Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. julija 2017.

Neurja

Izpostava Ljubljana

V dopoldanskem času je predvsem območje Kočevja zajelo močno deževje. Meteorna voda je zalila okrog 10 objektov v Kočevju in enega v Šalki vasi. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kočevje in Šalka vas so iz objektov izčrpali vodo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško in PGD Brestanica pa so v jutranjih urah izčrpali meteorno vodo iz gospodarskega objekta v Gorici pri Raztezu in stanovanjskega objekta v Senovem v občini Krško.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 8.27 se je planincu na poti iz Krme proti Debeli peči, občina Gorje, odtrgala skala in mu poškodovala koleno. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana in dežurna ekipa GRS na Brniku s helikopterjem Slovenske vojske. Poškodovanega planinca so s pomočjo vitla dvignili v helikopter in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.58 se je na peš poti med Mostom na Soči in Modrejem, občina Tolmin, zgrudil občan. Posredovali so reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Tolmin in gasilci PGD Most na Soči, ki so občana prenesli do travnika, kjer ga je prevzela dežurna ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) z Brnika. S helikopterjem Slovenske vojske so ga prepeljali v Univerzitetni klinični center ((UKC) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.05 je v Spodnjem Doliču, občina Vitanje, osebno vozilo zapeljalo s ceste v obcestni graben ter se prevrnilo na streho. V vozilu sta se nahajali dve osebi. Posredovali so gasilci PGD Zreče, ki so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili poškodovani osebi, odklopili akumulator in vozilo postavili nazaj na cesto. Poškodovani osebi so oskrbeli reševalci NMP Slovenske Konjice ter ju prepeljali v bolnišnico Celje. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 8.35 sta v križišču v Kranjski Gori trčili osebni vozili. Ena oseba je ostala ukleščena v vozilu. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice in PGD Kranjska Gora so ukleščeno osebo s tehničnim posegom rešili iz vozila in jo predali reševalcem NMP Jesenice ter na vozilih odklopili akumulatorja. V nesreči so se poškodovale štiri osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.45 je v Polhovem Gradcu, občina Dobrova - Polhov Gradec, voznik osebnega vozila zapeljal v potok in pristal prevrnjen na streho. Gasilci PGD Polhov Gradec in PGD Dobrova so izvedli cestnoprometno zavarovanje, odklopili akumulator in vozilo postavili na kolesa ter ga s pomočjo dvigala dvignili iz struge potoka.

Izpostava Maribor

Ob 5.17 je na Štajerski avtocesti v smeri Maribora, pred izvozov Slovenska Bistrica - jug, občina Slovenska Bistrica, prišlo do prometne nesreče tovornega vozila. Posredovali so gasilci PGD Slovenska Bistrica in PGD Slovenske Konjice, ki so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom pomagali ponesrečencu iz vozila ter odklopili akumulator in z absorpcijskim sredstvom posipali iztekle tekočine. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Ob 5.32 sta na Tržaški cesti v Mariboru trčili dve osebni vozili. Posredovali so gasilci GB Maribor, ki so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja ter z vpojnim sredstvom posuli iztekle tekočine na cestišču. V nesreči se je ena oseba poškodovala in bila z reševalnim vozilom prepeljana v UKC Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.18 je na cesti Črnomelj–Vinica pri naselju Kvasica, občina Črnomelj, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili voznico iz vozila, pomagali reševalcem pri oskrbi in prenosu ter vozilo postavili na kolesa. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Črnomelj so poškodovano voznico oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 22.28 je v naselju Hruševica, občina Komen, osebno vozilo zapeljalo z vozišča na brežino. Gasilci PGD Komen in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in nudili pomoč policiji pri osvetljevanju kraja nesreče.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.20 je v bližini Letališke ceste v Ljubljani gorela lesena baraka v velikosti okoli 3 x 4 metrov. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.49 je v večstanovanjskem objektu v Murski Soboti prišlo do požiga razkužilnika za roke. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, ki so prostor pregledali in prezračili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.08 so v naselju Strehovci, občina Dobrovnik, ob gozdu zagorele smeti na površini okoli kvadratnega metra. Požar so pogasili gasilci PGD Strehovci.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 15.10 so v Olmu v občini Koper, na reki Badaševici, zaznali oranžno rjavo snov. Na kraj dogodka so odšli gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, ki so ugotovili, da ne gre za onesnaženje z oljnimi derivati. Madež oranžno rjave barve je dolg približno 100 metrov in sega od mostu na Cesti na Markovec do mostu pri Ulici 15. maja v Kopru. O dogodku so bili obveščeni tudi na VGP Drava, ki bodo stanje spremljali.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.46 je v naselju Straža, občina Šentrupert, zaradi poškodbe oljnega korita osebnega vozila iztekalo olje po vozišču. Gasilci PGD Trebnje in Šentrupert so z absorbentom posuli po vozišču razlito olje, razmastili in oprali vozišče v dolžini okoli 200 metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.29 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Severnoprimorske regije posredovala v potoku Godiča v bližini vasi Poljubinj, občina Tolmin, odstranila in do uničenja spravila na varno topovsko granato, kalibra 149 mm, mase 40,4 kg, italijanske izdelave, topovsko granato, kalibra 100 mm, mase 13,6 kg in topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 6,33 kg obe avstrijske izdelave. Vse najdbe so iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 12.42 sta se na Nazorjevem trgu v Kopru prelomili večji veji platane. Posredovali so gasilci JZ GB Koper, ki so s pomočjo avtolestve veji odžagali in tako obvarovali spodaj parkirana osebna vozila. Delavci Marjetice Koper so razrezani veji odpeljali.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.25 je na Zadobrovški cesti v Ljubljani, v stanovanju puščala voda in kapljala v spodnje stanovanje. Gasilci GB Ljubljana so v stanovanje vstopili s tehničnim posegom in zaprli vodni ventil.

Ob 18.56 je na Andreaševi ulici v Ljubljani v večstanovanjski zgradbi iz stanovanja v petem nadstropju iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata in zaprli glavni ventil.

Izpostava Maribor

Ob 10.06 so na Korčetovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in s tem omogočili dostop reševalcem NMP do onemogle osebe ter pomagali pri prenosu osebe do reševalnega vozila. Osebo so reševalci NMP Maribor prepeljali v UKC Maribor.

Ob 12.11 se je Ob parku v Slovenski Bistrici drevo nagnilo na električne vodnike. Gasilci PGD Zgornja Bistrica so skupaj s dežurnim delavcem Elektra drevo odstranili.

Ob 12.33 se je v Jamnikovi ulici v Rušah v stanovanju nahajala onemogla oseba. Gasilci PGD Ruše so preko lestve vstopili v stanovanje, kjer so našli onemoglo osebo in ji do prihoda NMP Maribor nudili prvo pomoč.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.41 je prišlo v Puconcih do tlenja ostrešja na gospodarskem objektu kot posledice udara strele ponoči. Posredovali so gasilci PGD Puconci, Gorica, Šalamenci in Vaneča, ki so odstranili del zoglenelega ostrešja na površini 15 kvadratnih metrov in ga prekrili s folijo.

Ob 20.16 se je v naselju Hercegovščak, občina Gornja Radgona, podrlo drevo na vozišče. Drevo so z vozišča odstranili gasilci PGD Gornja Radgona.

Ob 21.26 so se v Gornji Radgoni na vozišče podrla tri drevesa. Gasilci PGD Gornja Radgona so drevesa odstranili in očistili vozišče.

Izpostava Nova GoricaOb 17.17 so na lokalni cesti Kozmerice–Sela pri Volčah, občina Tolmin, gasilci PGD Most na Soči razžagali in odstranili drevesi, ki sta padli na cestišče.

Izpostava Ptuj

Ob 11.36 so gasilci PGD Grajena posredovali v naselju Krčevina pri Vurbergu, občina Ptuj, kjer je čez cesto padlo večje drevo. Gasilci so drevo razžagali in odstranili s cestišča.

Izpostava Trbovlje

Ob 21.56 so v Ulici Sallauminesu v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in tako omogočili reševalcem NMP Hrastnik vstop do poškodovane osebe, ki so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Trbovlje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Geološki zavod Slovenije obvešča, da bo nedeljo 18. 7. 2021, zaradi napovedanih povečanih količin padavin, povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v vzhodni in osrednji Sloveniji. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci območij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočij. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na zastajanje vode.

Vir: https://www.geo-zs.si/?option=com_content&view=article&id=936