Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Naš cilj je do sredine septembra izdelati predlog digitalizacije

Predsednik vlade Janez Janša se je danes udeležil 80. izredne seje Državnega zbora, kjer je dodatno obrazložil predlog za kandidata za ministra brez resorja, pristojnega za digitalno preobrazbo Marka Borisa Andrijaniča.
Predsednik vlade v Državnem zboru o predlogu za kandidata za ministra brez resorja, pristojnega za digitalno preobrazbo

Predsednik vlade v Državnem zboru o predlogu za kandidata za ministra brez resorja, pristojnega za digitalno preobrazbo | Avtor: Kabinet predsednika vlade

"Kandidat se je ravnokar uspešno predstavil na matičnem odboru in dobil dvotretjinsko podporo," je uvodoma dejal premier in nadaljeval, da je Evropska komisija pred kratkim potrdila program za okrevanje in znotraj tega programa bo Slovenija v naslednjih mesecih in letih dobila znatna sredstva za digitalno preobrazbo. "To je ključen razlog za to, da v tem času, ko je še manj kot leto do konca mandata, uvajamo to koordinacijo, kajti dosedanje izkušnje kažejo, da pri digitalni preobrazbi Slovenije nismo bili ravno uspešni," je poudaril premier.

"Slovenija ima trenutno visoko gospodarsko rast, nizko brezposelnost, smo peta najmirnejša država v svetu, med desetimi državami po trajnostnem razvoju. Hkrati pa smo v Evropski uniji država, kjer je delež posameznikov, ki mislijo, da tehnologija pozitivno vpliva na razvoj, na repu, smo zadnji, 27. Približno polovica ljudi v Sloveniji misli, da tehnologija lahko pospešuje razvoj, polovica pa misli praktično obratno. Zaradi tega smo tudi po digitalnem indeksu v Evropi na 16. mestu, pod evropskim povprečjem, in v Sloveniji je le slabih 5 % vseh upravnih storitev opravimo elektronsko. Srečujemo se z velikim pomanjkanjem kadra za področje informacijske tehnologije, otežena je izvedba postopkov na sodobnih napravah zaradi zapletene zakonodaje, ZUP, Uredbe o upravnem postopku in tako naprej. Imamo sicer mnogo izdelanih in drago plačanih strategij, ampak te so brez ključnih korakov in brez realizacije. Srečujemo se z odporom do sprememb, ki prinašajo večjo preglednost, in digitalizacija prinaša večjo preglednost, hkrati pa tudi večjo odgovornost za sprejete odločitve, zato so tu odpori," je poudaril predsednik vlade. Kot je dodal, je "naš cilj do sredine septembra izdelati predlog digitalizacije države, s ciljem, da se Slovenija uvrsti med prvih 5 držav v Evropski uniji po DESI indeksu, do konca leta 2026 in omogočiti dosledno izvajanje temeljnega načela vitke države.

"Z uresničevanjem tega cilja, s pomočjo digitalne preobrazbe, bomo državljankam in državljanom prihranili na milijone delovnih ur ali pa ur prostega časa, zato je digitalna preobrazba v tem času nekaj, kar ni zgolj prostovoljna izbira, ampak je dejstvo, ki ga je potrebno sprejeti, če želimo, da se bo Slovenija v prihodnje normalno razvijala," je izpostavil predsednik vlade Janez Janša.

Spomnil je, da je bil Strateški svet vlade za digitalizacijo vzpostavljen aprila letos in da je kandidat za ministra v rekordnem času organiziral delo tako, da je Vlada že pred mesecem dni potrdila prvi paket ukrepov. "Bili so podrobneje predstavljeni, ravnokar na hearingu. Mislim, da ste lahko vsi slišali, kateri konkretni predlogi so tukaj. Gre za nekaj, kar potrebujemo vsi, v tej državi, kar nima nobene veze z takšno ali pa drugačno politično barvo," je dejal predsednik vlade. Dodal je še, da gre enostavno za to, da je te stvari potrebno narediti, če želimo, da bo Slovenija lovila korak z razvito Evropo in z razvitim svetom in glede na to, da so na voljo, ne šele naslednja leta, ampak že letos, naslednje mesece, znatna evropska sredstva, je horizontalna koordinacija znotraj vladnih resorjev nujna, zato, da ne bomo ponavljali napak iz preteklosti.

"Priporočam se za podporo kandidatu, ki je nedvomno dober," je zaključil predsednik vlade Janez Janša.