Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. 7. 2021.

Ogrožanja ali napad živali na ljudi in stvari

Izpostava Koper

Ob 15.48 so v Prisojah v občini Koper gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper v stanovanju ujeli kačo in jo spustili v naravo na neposeljeno območje.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.41 se je na vzletišču Lijak, občina Nova Gorica, pri vzletu poškodoval jadralni padalec. Poškodovanega so oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Nova Gorica in ga odpeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 11.21 se je na Ljubljanski cesti v Domžalah zaposleni v podjetju z nožem porezal po podlahti. Oskrbeli so ga reševalci NMP Domžale. Obveščene so bile pristojne službe.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 21.42 se je na cesti relacije Bitnje-Lepence, občina Bohinj, na nepreglednem ovinku osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Bohinjska Bistrica so zavarovali in osvetlili kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in s tehničnim postopkom vozilo dvignili na avtovleko. Voznico so na pregled v zdravstveni dom (ZD) Bled prepeljali svojci.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.32 sta na Celovški cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so poškodovanim osebam nudili pomoč do prihoda reševalcev, odklopili akumulatorja ter cestišče posuli z vpojnim sredstvom.

Ob 12.02 je v naselju Verd, občina Vrhnika, na avtocesti vozilo s tovorno prikolico trčilo v obcestno ograjo. Gasilci PGD stara Vrhnika so odklopili akumulator in razlite motorne tekočine posuli z vpojnim sredstvom.

Izpostava Maribor

Ob 15.20 se je na cesti skozi Celestrino v Mariboru zgodila prometna nesreča, kjer so posredovali gasilci GB Maribor. Kraj nesreče so protinaletno zavarovali, odklopili akumulator in usmerjali promet mimo mesta nesreče.

Ob 20.30 sta v naselju Brengova, občina Cerkvenjak, trčili osebni vozili, eno od teh je po trku zagorelo. Prvi očividec nesreče je s pomočjo gasilnika uspel hitro omejiti požar, udeleženca pa sta zapustila vozili. Oba sta se poškodovala. Gasilci JZ GB Maribor ter PGD Gornja Radgona in Cerkvenjak so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih in nevtralizirali iztekle tekočine. Oba poškodovanca so reševalci NMP prepeljali v zdravstveno ustanovo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 23.40 je na avtocesti razcep Dolga vas - Turnišče osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo. Pri tem se je ena oseba poškodovala. Gasilci Industrijske gasilske enote (IGE) Lendava so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, postavili vozilo nazaj na cestišče in pomagali avtovleki. Poškodovano osebo so reševalci NMP Lendava odpeljali v bolnišnico Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.58 je v kraju Spodnja Idrija, občina Idrija, v križišču osebno vozilo zbilo mlajšega kolesarja. Na kraju so intervenirali policija, prostovoljni gasilci PGD Idrija in reševalci NMP Idrija. Slednji so kolesarja zdravstveno oskrbeli in ga zaradi poškodb odpeljali v (Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 2.45 je v naselju Senožeti, občina Dol pri Ljubljani, zagorelo v garaži stanovanjskega objekta. Požar je delno pogasil lastnik pred prihodom gasilcev PGD Senožeti, ki so nato požar dokončno pogasili, iznesli ožgane dele hidravlične dvigalke na prosto ter prezračili in preventivno pregledali prostore.

Izpostava Postojna

Ob 12.39 je v naselju Zalči, občina Ilirska Bistrica, gorel pomožni gospodarski objekt z letno kuhinjo. Gasilci PGD Ilirska Bistrica in PGD Podgrad so iz gorečega objekta iznesli plinsko jeklenko in ožgane predmete, prečrpali približno 500 litrov kurilnega olja, ter pogasili požar v obsegu 15 kvadratnih metrov. Požarne vode so se stekale v bližnji potok, zato je na lokaciji tudi dežurna služba vodnogospodarsko podjetje (VGP) Drava. Obveščene so bile vse pristojne službe.

Izpostava Ptuj

Ob 12.40 je v naselju Stogovci, občina Majšperk, zagorela slama v gospodarskem poslopju. Gasilci PGD Ptujska gora, Majšperk, Majšperk-Breg, Medvedce in Stoperce so zavarovali kraj dogodka, omejili požar, s pomočjo lastnika z delovnimi stroji odvažali in gasili tlečo slamo, odstranili in pogasili opažne plošče, s termovizijsko kamero pregledali pogorišče in pomagali počistiti objekt. V požaru je zgorelo deset kvadratnih metrov ostrešja ter sto dvajset kubičnih metrov stisnjene slame.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 19.15 je v ulici Jakoba Aljaža v Mojstrani zagorel kompostnik. Ogenj so pogasili gasilci PGD Mojstrana, Dovje in Kranjska Gora.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.29 so na Povšetovi ulici v Ljubljani goreli ostanki ognjemeta. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana mesto so goreč karton pogasili, ostanke odmaknili od objekta in preventivno pregledali okolico.

Ob 0.39 je na Šuštarjevem nabrežju v Ljubljani na parkirišču za nevrološko kliniko gorela baterija po ognjemetu. Požar so pogasili in preventivno pregledali okolico gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana mesto.

Izpostava Maribor

Ob 12.42 je v Spodnjem Gasteraju, občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah, zagorela električna omarica. Gasilci PGD Sv. Jurij v Slovenskih goricah so požar pogasili. Na kraj je bila poklicana pristojna služba Elektra Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.29 v naselju Murski Črnci občina Tišina, gorelo strnišče. Požar v velikosti 2 hektarjev so pogasili gasilci PGD Murski Črnci, Tišina in Gradišče.

Ob 19.28 je ob avtocesti na razcepu Dolga vas - Turnišče, občina Lendava, zagorela suha trava. Manjši požar na površini 400 kvadratnih metrov so pogasili gasilci IGE Lendava.

Izpostava Postojna

Ob 10.52 je med naseljema Merče in Plešivica v Sežani,  kurjenje v naravi ušlo izpod nadzora. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana so pogasili in izdatno zalili kup vejevja v površini pet kvadratnih metrov.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 3.49 je na Letališki cesti v Ljubljani pri vzdrževalnih delih v skladišču prišlo do izpusta jedke plinaste snovi. Delavci so prostore prezračili pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, ki so izmerili prisotnost plinov.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.41 je na Meži, občina Dravograd, v večstanovanjskem objektu iz jeklenke uhajal plin. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so zaprli ventil na jeklenki, evakuirali lastnika stanovanja in njegovega psa  ter prezračili prostore. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 15.52 so v naselju Zalči, občina Ilirska Bistrica, gasilci PGD Ilirska Bistrica, zaradi iztoka požarne vode, s pivniki zaščitili povezovalni kanal med akumulacijama Klivnik in Mola. Pivnike bodo pobrali jutri tekom dneva. Rečni nadzornik in VGP Drava bodo stanje redno preverjali.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.22 je na Globokem v občini Laško zaradi napake na vodovodni napeljavi v stanovanjski hiši iztekala voda. Gasilci PGD Rimske Toplice so zaprli glavni ventil, posesali izteklo vodo iz stanovanja in obvestili vodovodarja, da bo odpravil napako na poškodovani cevi.

Ob 23.49 so v Arji vasi, občina Žalec, gasilci PGD Arja vas razžagali in odstranili drevo, ki je padlo na cesto.

Izpostava Kranj

Ob 15.50 so na Cesti na Brdo, na Kokrici, občina Kranj, posredovali gasilci Gasilsko reševane služe (GARS) Kranj, kjer so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje v večstanovanjskem objektu, v katerem se stanovalec ni odzival na klice. Našli so ga mrtvega. Pogrebni službi so pomagali pri prenosu pokojnega in na vhodnih vratih zamenjali ključavnico.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.46 so na Smrtnikovi ulici v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana, ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Osebo so v nadaljnjo oskrbo prevzeli reševalci NMP Ljubljana.

Ob 17.39 so na Prinčičevi ulici v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem sta se nahajali preminula in obolela oseba. Obolelega so v oskrbo prevzeli reševalci, za pokojnika bodo poskrbele pristojne službe.

Ob 21.24 je v Štihovi ulici v Ljubljani v večstanovanjskem objektu zaradi okvare na spoju cevovoda v vertikalnem inštalacijskem jašku v kopalnico stanovanja tekla voda. Gasilci GB Ljubljana so zaprli vodovodni ventil in zaustavili iztekanje vode.

Izpostava Maribor

Ob 8.55 so v Razlagovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s pomočjo avtolestve pomagali pri prenosu poškodovane osebe iz 5. nadstropja večstanovanjske stavbe. Poškodovanca so v oskrbo predali NMP.

Izpostava Postojna

Ob 12:12 so v Malem Dolu, občina Komen, gasilci PGD Komen s tehničnim posegom pomagali obnemogli osebi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/