Skoči do osrednje vsebine

Slovesna obeležitev dneva državnosti in 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije

Obeležitev dneva državnosti in 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije s strani Veleposlaništva Republike Slovenije pri Svetem sedežu

Slovesna obeležitev dneva državnosti in 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije

Slovesna obeležitev dneva državnosti in 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije

Veleposlaništvo Republike Slovenije pri Svetem sedežu je letošnji dan državnosti in 30. obletnico samostojnosti obeležilo 21. junija s sprejemom za diplomatski zbor, predstavnike Svetega sedeža ter v Vatikanu in v Rimu živeče slovenske rojakinje in rojake ter dan prej, v nedeljo, 20. junija, z mašo za domovino, ki jo je v Baziliki Marije Snežne daroval kardinal Franc Rode.

V svojem govoru je veleposlanik Jakob Štunf spomnil na vlogo Katoliške cerkve na slovenskih tleh ter podporo Svetega sedeža pri osamosvajanju Slovenije. "Katoliška cerkev je s slovenskim narodom skozi ves zgodovinski razvoj tesno povezana ter močno navzoča v našem duhovnem, kulturnem in družbenem življenju. Večstoletne vezi v odnosih med Svetim sedežem in slovenskim narodom pa so prišle še posebej do izraza ravno v procesu našega osamosvajanja. Za vso naklonjenost in podporo, ki je je bil pred 30. leti slovenski narod deležen s strani Svetega sedeža, in še prav posebej osebno s strani papeža sv. Janeza Pavla II., smo in bomo vedno hvaležni!

Izpostavil je prijateljske odnose in sorodnost pogledov na različna mednarodna vprašanja ter ključne izzive, s katerimi se srečuje mednarodna skupnost. Kot je dejal, cenimo in stojimo ob strani papežu Frančišku v njegovih prizadevanjih  za solidarnost z vsemi tistimi, ki so pomoči najbolj potrebni. "Sporočila upanja ter vere v življenje in človeka, ki jih Sveti oče neutrudno sporoča ob vsaki priložnosti, so mnogim Slovenkam in Slovencem v navdih in oporo".

"Spomin na plebiscit, proces osamosvajanja ter razvoj demokratičnih načel v slovenski družbi ostaja navdih in vir optimizma tudi za prihodnost. Ponosni in hvaležni smo za vse, kar je Slovenija dosegla v prvih treh desetletjih svoje državnosti. Vemo pa tudi, da zmoremo še mnogo več, pod pogojem, kot je v nedavni izjavi zapisala slovenska Komisija pravičnost in mir, "da dozorimo kot državljani, prerastemo izključevalnost in zgradimo politično skupnost na sodelovanju in medsebojnem spoštovanju vseh, na svobodi in podjetnosti, na odgovornosti, solidarnosti in pravičnosti"."

Častni gost na sprejemu, tajnik Svetega sedeža za odnose z državami nadškof Paul Richard Gallagher, je v nagovoru zbranim izpostavil dobro sodelovanje med Slovenijo in Svetim sedežem ter dejal, da Sveti sedež "zelo ceni pozornost civilnih oblasti do Cerkve in Svetega sedeža in bodo tudi v prihodnje, skupaj z lokalno Cerkvijo, zagotavljali svoj prispevek k duhovnemu in družbenemu blagostanju države. "Bog blagoslovi Slovenijo in ves svet," je zaključil nadškof Gallagher.

Za izvedbo slovenske himne, himne Svetega sedeža in EU je poskrbel Orkester Slovenske vojske.

Kot poseben glasbeni gost pa je nastopil tržaški Slovenec Denis Novato, svetovni prvak v diatonični harmoniki. V kratkem videu so gostje lahko premierno poslušali skladbo z naslovom Va amore! in si ogledali videoposnetek, ki je nastal na območju Nove Gorice, ob reki Soči, ter na Trgu Evrope - La piazza Transalpina, ki povezuje mesti. Gorici bosta namreč v letu 2025 skupaj nosili naslov "Evropska prestolnica kulture - EPK 2025". Skladba Va amore!, ki jo je ustvaril Novato, je nastala v času pandemije, navdahnile pa so jo prav besede papeža Frančiška, namreč, da "po krizi nikoli nismo enaki – bodisi bomo iz krize izšli boljši, ali pa slabši". Skladba Va, amore! je tako "povabilo, da bi nas v življenju pri naših odločitvah vodila ljubezen in spoštovanje do človeka in stvarstva, ki nas obdaja".

Harmoniko, na katero je zaigral Novato, je iz slovenskega lesa izdelalo slovensko podjetje Butolen. Ta unikatni instrument, ki ga krasi napis "Papežu Frančišku z ljubeznijo" je namreč kot darilo namenjen papežu, s sporočilom, da "človeška ustvarjalnost ne pozna meja. Kjer pa so, jih je sposobna odpravljati – z ljubeznijo in medsebojnim spoštovanjem"!