Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Združimo moči za čim višjo precepljenost prebivalstva

Predsednik vlade Janez Janša ter podpredsednika vlade Zdravko Počivalšek in Matej Tonin so na današnji novinarski konferenci v Ljubljani spregovorili o aktualnih epidemioloških razmerah in drugih aktualnih temah.

Kot je uvodoma dejal predsednik vlade Janez Janša, je vlada vsak teden in tudi danes obravnavala epidemiološko situacijo v državi, grožnje, ki jih prinašajo nove variante virusa in stanje, kar se tiče precepljenosti prebivalstva. "Naše mnenje je, da je sedaj, ko imamo dovolj cepiva, ko lahko ljudje cepivo izbirajo, odgovornost na vsakem posamezniku, da zaščiti sebe in svoje bližnje in hkrati tudi odprtost javnega življenja. Na voljo imamo dovolj instrumentov, zaradi katerih ni treba zapirati javnega življenja, omejevati gibanja, gospodarskih dejavnosti, še posebej storitvenih, in da je treba združiti moči, da dosežemo čim višjo precepljenost prebivalstva," je dejal predsednik vlade in napovedal tudi predloge sprememb uredb, ki jih bo v tej smeri predlagalo ministrstvo za zdravje.

"Pozdravljamo izjavo vseh poslanskih skupin v državnem zboru, ki so danes skupaj zmogle podpis pod izjavo vseh političnih skupin v slovenskem parlamentu, s katero pozivajo k cepljenju in se enotno pridružujejo tem naporom. Mislim, da je to velika stvar, da je prišla še v pravem času," je dejal predsednik vlade. Dodal, je, da se je koalicija tudi v zvezi s to izjavo in napori, ki so bili uspešni, da se je tu dosegla enotnost, odločila, da spremembe zakona o nalezljivih boleznih, ki je v proceduri in končnim glasovanjem, v tej fazi najbrž niso potrebne. "Zato bodo poslanci koalicije glasovali proti noveli, ki smo jo vložili in vlada si bo vzela čas, da nekatere pripombe iz razprave v Državnem zboru in Državnem svetu ponovno preuči in predlaga novo novelo zakona o nalezljivih boleznih," je dejal predsednik vlade in dodal, da s tem sicer ne bo upoštevan rok ustavnega sodišča za spremembo. "Vlada je hitela s to novelo zakona ravno zaradi tega roka, ki ga je določilo ustavno sodišče, to ni bila naša izbira, tako da star zakon še vedno velja in po našem mnenju omogoča dovolj instrumentov, da se v tej fazi učinkovito spopademo z epidemijo, še posebej, če se bo upošteval ta enoten poziv poslanskih skupin k cepljenju," je povedal premier. Prav tako je izpostavil, da želi koalicija na ta način razbremeniti čas naslednjih tednov, ki je ključen, da Slovenija doseže zadostno precepljenost za zaustavitev epidemije. "Razprave o noveli zakona o nalezljivih boleznih, eventualno zbiranje podpisov za referendum, ustavna presoja, kar vse napoveduje opozicija, bi se povezale z nasprotovanjem cepljenju in bi tako dobili negativen učinek, česar ne želimo," je dejal premier in izpostavil, da je v tem trenutku ključna prioriteta Slovenije doseči zadostno precepljenost zato, da bomo lahko jeseni imeli odprte šole in vrtce, neomejeno javno življenje in normalne aktivnosti ob upoštevanju PCT pogojev.

"Koalicija se je tudi odločila, da bo predlagala preložitev glasovanja zakona o nacionalnem demografskem skladu v tretjem branju. Ne želimo, da se ta pomembna odločitev sprejema v politično tako pregretem ozračju: gre za eno od strateških odločitev o tem, kako zagotoviti stabilne pokojnine v prihodnje in ker so poskusi za sprejem tega zakona stari več kot desetletje, ne verjamemo, da če bo ta priložnost zapravljena, da bo v kratkem času še kakšna tukaj," je poudaril predsednik vlade in dodal, da bi to tudi pomenilo, da je upravljanje z državnim premoženjem še naprej razdrobljeno, viri za zagotavljanje stabilnosti pokojninskega sistema in pokojnin pa manjši kot bi lahko bili glede na možnosti, ki jih ima Slovenija," je dejal predsednik vlade.

Nadalje je predsednik vlade Janez Janša izpostavil tudi jutrišnje odločanje Državnega zbora o predlogu kandidature za imenovanje ministra za digitalno preobrazbo. "Ko sem poslal predlog v Državni zbor, je bilo nekaj pripomb v smislu, zakaj zadnje leto mandata predlagati novo ministrstvo. Prvič: ne gre za novo ministrstvo, gre za novo službo in ministra, ki bo usklajeval obstoječa ministrstva. Razlog je, da je Evropska komisija Sloveniji odobrila načrt za okrevanje, v katerem je veliko denarja za digitalno preobrazbo slovenskega gospodarstva, javne uprave, storitvenih dejavnosti in nasploh vsega, kjer digitalizacija omogoča za ljudi hitrejše postopke, manjše čakalne vrste, in ta denar bo začel v Slovenijo prihajati v prihodnjih mesecih. To niso sredstva za naslednjih sedem let, temveč sredstva, ki bodo na voljo že v letošnjem letu in je zelo pomembno, da so te investicije, ko gre za digitalno preobrazbo, usklajene, da resorji ne sprejemajo rešitev v isti stvari na različnih nivojih. To ministrstvo je nekaj, kar v tem času uvajajo tudi številne druge evropske države, ki jih prav tako čaka digitalna preobrazba," je dejal premier. Prav tako je izpostavil, da se je kandidat, ki smo ga predlagali, izkazal na čelu strateškega sveta za digitalizacijo. "V rekordnem času je ta organ pripravil praktične predloge sprememb, ki jih je vlada potrdila, in da jih začnemo čimprej uresničevati potrebujemo koordinacijo. Tu ne gre za leta in desetletja, temveč prihodnje tedne in mesece in zato verjamemo, da bo ta predlog v Državnem zboru jutri podprt," je dejal predsednik vlade.

Ob koncu se je premier še enkrat zahvalil vsem predstavnikom poslanskih skupin, ki so podpisale skupno izjavo za čim višjo precepljenost. "Gre za zelo pomemben političen korak, ki Slovenijo pridružuje tistim evropskim državam, ki so doslej že zmogle skupen nastop pri epidemiji," je zaključil predsednik vlade Janez Janša.

Na dodatna novinarska vprašanja v povezavi s hitrimi testi, je predsednik vlade dejal, da glede na to, da je cepljenje brezplačno, od določenega datuma naprej testiranje ne bo več brezplačno. "Ministrstvo za zdravje je predlagalo določene datume, odločitev še ni sprejeta, a nekje od sredine avgusta testiranje ne bo več brezplačno. Na podoben sistem gredo vse države EU," je dejal predsednik vlade. Prav tako je dodal, da je bil v rekordnem času dosežen dogovor in sprejeta uredba o enotnem evropskem COVID potrdilu, ki je na voljo tudi v Sloveniji in celi Evropi in to potrdilo je obvezen instrument, ki se uporablja pri prehodu notranjih meja. Za uporabo tega instrumenta pri nacionalnih ukrepih je to prepuščeno nacionalnim državam, je pa priporočilo Evropske komisije, da se ta instrument uporablja čim širše, povsod tam, kjer so določene omejitve. "Po današnji razpravi na vladi bomo sledili tej smeri, torej čim več odprto in dostopno, brez nepotrebnih omejitev, ampak ob pogoju PCT, tako da bodo šli ukrepi v to smer. Torej, kdor je cepljen, testiran, prebolevnik, naj ne bi imel ovir pri javnem življenju, uporabi storitev in vsega tistega, kar je bilo treba omejevati z restrikcijami," je dejal predsednik vlade in dodal, da bo ta pogoj uveljavljen tudi v šolstvu, kjer bo možno, "so pa tu tudi starostne omejitve."