Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na obisku na Irskem slavnostno odprl slovensko veleposlaništvo v Dublinu

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se danes mudi na delovnem obisku na Irskem. Z gostiteljem, ministrom za zunanje zadeve in za obrambo Simonom Coveneyjem, sta potrdila zelo dobre in prijateljske odnose med državama. Skupaj sta slavnostno odprla nove prostore veleposlaništva Republike Slovenije v Dublinu. "Ponovno odprtje veleposlaništva je pomemben mejnik, da še bolj okrepimo politične, gospodarske, kulturne in druge vezi med državama," je poudaril minister dr. Logar.

Slovenija in Irska delita številna skupna stališča in sorodne poglede znotraj Evropske unije, Organizacije združenih narodov in drugih mednarodnih forumov. Pogovor med ministroma je bil osredotočen na izzive predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije, ki so povezani s posledicami pandemije covida-19, krepitvijo odpornosti Evropske unije na krize in okrevanjem evropskega gospodarstva. Sogovornika sta izmenjala tudi poglede glede aktualnih tem v evropskem sosedstvu in drugod po svetu, kot so odnosi Evropske unije z Združenimi državami Amerike in z Združenim kraljestvom Velike Britanije in Severne Irske ter z Rusijo, vprašanje širitve Evropske unije in Zahodnega Balkana ter glede razmer v Belorusiji.  

Po zaključku pogovorov sta ministra skupaj slovesno otvorila nove prostore Veleposlaništva Republike Slovenije v Dublinu. Ponovno odprtje slovenskega predstavništva bo dodatno okrepilo dvostransko sodelovanje ter solidarnost med državami članicami Evropske unije. Otvoritve veleposlaništva so se udeležili člani irske vlade in zakonodajne veje oblasti, člani diplomatskega zbora ter predstavniki slovenske skupnosti, ki živi na Irskem.  

V okviru obiska se je zunanji minister dr. Logar sestal tudi z ministrom za finance Irske in predsednikom Evroskupine Paschalom Donohoeom ter z državnim ministrom za evropske zadeve v Kabinetu predsednika vlade in v Ministrstvu za zunanje zadeve Irske Thomasom Byrneom. Glavna tema obeh pogovorov so bile ključne prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, vključno z gospodarskim okrevanjem in širitvijo Evropske unije z državam Jugovzhodne Evrope. 

Minister dr. Logar se je srečal tudi s predsednikom parlamentarnega Odbora za zadeve Evropske unije Joem McHughom, s katerim sta se med drugim pogovarjala o odnosih Evropske unije z Združenim kraljestvom in izvajanju Protokola o Irski in Severni Irski.

Obenem je minister dr. Logar v okviru obiska nagovoril udeležence virtualnega dogodka v organizaciji Inštituta za mednarodne in evropske zadeve v Dublinu - IIEA, vodilnega irskega think-tanka za mednarodne zadeve. Minister je v svojem nastopu predstavil izzive in cilje slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije ter odgovarjal na vprašanja sodelujočih, predvsem glede prihodnjih odnosov Evropske unije z Združenim kraljestvom.