Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na webinarju Prihodnost transatlantskih odnosov – prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je nastopil na webinarju z naslovom Prihodnost transatlantskih odnosov – prioritete slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, ki je potekal v organizaciji Centra za evropsko prihodnost in Evropskega centra za mednarodno politično ekonomijo.
sedi pred računalnikom, zadaj zastave

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Z ostalimi panelisti, Fredrikom Erixonom, direktorjem Evropskega centra za mednarodno politično ekonomijo, Joanno van der Merwe, raziskovalko s področja obrambnih tehnologij v Centru za analize evropskih politik, Heli Tiirmaa-Klaar, direktorjem Sektorja za kibernetsko diplomacijo v estonskem zunanjem ministrstvu in Rihardsom Kolsom, predsedujočim Odboru za zunanje zadeve v latvijskem parlamentu, je bila izpostavljena digitalizacija, ki igra ključno vlogo v času pandemije in bo svojo vlogo v prihodnjih letih še okrepila.

Sogovorniki so omenili vlogo Kitajske kot tehnološke sile in pomen varovanja zahodnih vrednot, demokracije in človekovih pravic. Pri tem bo pomembno krepiti partnerstva med podobno mislečimi državami na tehnološkem in digitalnem trgu. Nedavno vzpostavljen Trgovski in tehnološki svet izkazuje pripravljenost, tako EU kot ZDA, na tesnejše sodelovanje in promocijo hitrejše tehnološke rasti.

Državni sekretar dr. Raščan je izpostavil zgodovinske in kulturne korenine transatlantskega partnerstva in zavezništva, utemeljenega na skupnih vrednotah demokracije, pravne države, varovanja človekovih pravic in odprtih tržnih gospodarstev. Posebej v času pandemije covida-19 je eden glavnih ciljev gradnja odporne družbe, sposobne za boj proti naslednji krizni situaciji. Evropski poudarek, z ambicioznim digitalnim zakonodajnim svežnjem, je tudi krepitev odpornosti in odzivanja na krize s ciljem oblikovanja novih pravil, prijaznih do inovacij in odpornih na prihodnje izzive. Dr. Raščan je opozoril na pomen sodelovanja v regiji Zahodnega Balkana in na izzive, ki jih prinašajo nove tehnologije na področju zagotavljanja kibernetske varnosti in varovanja pravic državljanov.