Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar s predsednikom Evropskega parlamenta Sassolijem odprl Europe Readr v Bruslju

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je v Parku državljanov v Bruslju skupaj s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem in direktorico mreže nacionalnih kulturnih inštitutov (EUNIC) Gitte Zschoch slavnostno odprl Europe Readr, vodilni kulturno-promocijski projekt slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. »Slovensko predsedstvo postavlja kulturo in ustvarjalnost visoko na agendo Evropske unije,« je v uvodnem nagovoru poudaril minister dr. Logar.

Predsednik Sassoli je Sloveniji čestital za vodilno pobudo, ki po njegovem mnenju postavlja kulturo v samo srce evropskega projekta in predstavlja vez med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo.
»Književnost, kultura in umetnost krepijo skupni evropski občutek pripadnosti. Poleg tega, da prispevajo h koheziji naših družb, demokracij in gospodarstev, zrcalijo tudi našo evropsko raznolikost, vrednote in zgodovino, naš način življenja,« kar so cilji, za katere ga zelo veseli, da jih predsedujoča država spodbuja in razširja.

Europe Readr je povabilo bralcem sveta, naj ovrednotijo preteklost ter razmislijo in razpravljajo o sedanjosti in prihodnosti, v kateri želijo živeti. »Čas je, da se premaknemo od besed k izvajanju konkretnih in oprijemljivih projektov, ki združujejo skupne evropske vrednote,« je poudaril minister dr. Logar. Ob tem je dodal, da  Europe Readr omogoča v času predsedovanja brezplačen digitalni dostop do sedemindvajsetih literarnih del iz vseh držav članic Unije v štiriindvajsetih uradnih jezikih.

»Prvič se člani mreže EUNIC skupaj s predsedujočo Svetu EU in institucijami EU pridružujejo globalni pobudi,« je povedala njena direktorica Gitte Zschoch.
»Europe Readr ustvarja javni prostor za izmenjavo skupnih evropskih in globalnih vrednot ter razpravo o njih. Prav tako prispeva k novemu evropskemu Bauhausu, ki ustvarjalnost povezuje s trajnostjo in družbenim vključevanjem v Evropi in po svetu.«

Umetniška instalacija, ki bo Park državljanov krasila od 14. julija do konca septembra 2021, je sestavljena iz lesa dvanajstih različnih vrst avtohtonih slovenskih dreves, kar simbolizira dvanajst partnerjev projekta Europe Readr znotraj mreže EUNIC. Instalacija nosi sporočilo o sobivanju in sprejemanju kulturne raznolikosti Evropske unije. Njeni postavitvi je sledil literarni dogodek z naslovom »Pisatelji o prihodnosti bivanja«, na katerem so sodelovali švedski pisatelj Axel Lindén, avstrijska pisateljica Marlen Schachinger in španski pisatelj Jorge Carrión. Pogovor je vodil Julio Baquero- Cruz.

Digitalna platforma Europe Readr je na voljo že od 1. julija 2021 na spletni strani

Vabljeni, da odprete knjigo za boljšo prihodnost!