Skoči do osrednje vsebine

Slovenija podpira delovanje Inovacijskega vozlišča EU že od njegove ustanovitve

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes v vlogi predsedujočega Svetu ministrov za notranje zadeve sodeloval na virtualnem seminarju o Inovacijskem vozlišču EU za notranjo varnost. Na dogodku, ki sta ga organizirala Evropska komisija in Koordinator EU za boj proti terorizmu, so udeleženci razpravljali o tem, kako je mogoče bolje izkoristiti obstoječe raziskave in jih uporabiti za spodbujanje inovacij in krepitev notranje varnosti EU. Udeleženci so tudi izmenjali poglede o inovacijskem vozlišču, ki bo spodbujalo sinergije in sodelovanje v okviru notranje varnosti EU, razpravljali o povečanju kapacitet EU za preizkušanje in testiranje ter njihovo usmerjanje.

Inovacijsko vozlišče EU za notranjo varnost je mreža, ki združuje laboratorije za inovacije agencij EU in držav članic EU, v njem pa sodeluje tudi Evropska komisija. Njegov namen je spremljati tehnološke inovacije ter sodelovati pri razvoju skupnih tehnoloških rešitev za države članice na področju notranje varnosti.

Kot je uvodoma poudaril minister, je Inovacijsko vozlišče EU za notranjo varnost zgodba o uspehu. »Ustanovitev vozlišča se je ob izjemni podpori ministrov izkazala kot priložnost za poudarjanje pomembnosti inovacij. To tudi pomembno prispeva k ustvarjanju pozitivnejšega pristopa do tega, kako lahko tehnološki razvoj podpira pristojne varnostne organe pri njihovem vsakdanjem delu.« Hojs je izpostavil skupno potrebo EU po tehnološkem razvoju, zlasti pri delu na policijskem področju, s pristopom, ki zagotavlja in spodbuja varovanje temeljnih pravic. »Le tako se lahko še naprej uspešno, na trajnosten in uravnotežen način spopadamo z izzivi, s katerimi se soočamo v svetu kriminala, kjer zloraba tehnoloških orodij ne pozna meja.«

Inovacijsko vozlišče je še posebej pomembno zlasti za manjše države, kot je Slovenija. »Države članice nas pozivajo k podpori pri odprtih vprašanjih in izzivih, ki so si v EU zelo podobni. Zagotoviti jim moramo ustrezno podporo, ne le pri trenutnih izzivih, temveč tudi pri prepoznavanju in reševanju prihodnjih izzivov. Področje notranje varnosti je bilo namreč predolgo omejeno zgolj na odzivanje na spremembe. Z inovacijskim vozliščem pa se veselim bolj proaktivnega pristopa k tehnološkemu razvoju in potrebam pristojnih organov na tem področju,« je dejal minister.

Minister Aleš Hojs in pomočnik generalnega direktorja policije Jože Senica sedita za mizo in poslušata razpravo

Minister Aleš Hojs in pomočnik generalnega direktorja policije Jože Senica

1 / 2