Skoči do osrednje vsebine

Minister za zdravje na terenu v Mariboru in Pomurju

Minister za zdravje Janez Poklukar je obiskal Rdeči križ Slovenije v Mariboru, kjer je vse državljane pozval k cepljenju proti covid-19. V Cankovi se je srečal s predstavniki zdravstvenih domov Pomurja, kjer so podali skupno izjavo za medije pred ambulanto družinske medicine.

Poklukar je pozdravil napore mariborskega zdravstvenega doma in širše lokalne skupnosti, ki se trudijo cepljenje približati čim več ljudem. Prisostvujoči so delili mnenje o pomembnosti humanitarne organizacije kot je Rdeči križ (RK), ki se trenutno sooča še z enim velikim izzivom: z zmanjšano zalogo krvi. Sekretar RK Metod Dolinšek je izpostavil, da se je v zadnjih 10 letih število krvodajalcev skoraj prepolovilo. "S skupnimi koraki za srednje in dolgoročno vzdržnost verjamem, da bomo uspeli ta bazen uspešno znova povečati in zagotoviti nadaljnjo preskrbo s krvjo v Sloveniji," je dodal minister.

Predsednica RK Slovenije Vesna Mikuž je poudarila, da so v času epidemije RK dokazali pomembnost vloge, ki jo nosijo pri sodelovanju z državo. V Sloveniji humanitarno dejavnost izvaja 56 območnih združenj, ki omogočajo programe letovanja otrok, programe za starostnike in mnogo drugih, s čimer opolnomočijo ranljive posameznike.

Poklukar se je odzval tudi na informacije o neupoštevanju karantenskih odločb iz strani nekaterih dijakov, ki so se vrnili iz Španije in naj bi odšli na Hrvaško. Dijake je pozval k popravi morebitnih takih odločitev z upoštevanjem priporočil epidemiologov.

Popoldan se je minister odpravil na teren v Prekmurje, natančneje v Cankovo, kjer se je srečal z direktorico ZD Murska Sobota Edith Žižek Sapač, s pomočnico direktorice zdravstvene nege Renato Gorjan, z direktorico ZD Lendava Olgo Požgai-Horvat, z direktorjem ZD Gornja Radgona Jožo Primožičem, z direktorjem ZD Ljutomer Boštjanom Pihlerjem in županom občine Cankova Danilom Kacijanom. Prisotni so si skupaj ogledali tamkajšnjo mobilno enoto za cepljenje in podali skupno izjavo za medije. Direktorji zdravstvenih domov in minister so se strinjali, da je potrebno pristopiti k cepljenju z združenimi močmi in opolnomočenjem ljudi, da bomo lahko imeli odprto družbo in gospodarstvo.