Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Gašper Dovžan nastopil na Širitvenem dnevu Odbora regij

Državni sekretar Gašper Dovžan se je 13. julija, v obliki avdio-video konference, udeležil 6. Širitvenega dneva, ki ga je v sodelovanju s slovenskim predsedstvom Svetu Evropske unije, tradicionalno organiziral Odbor regij. Omizju na visoki ravni je predstavil ključne poudarke ter načrte predsedovanja. Sodelovala sta tudi vršilec dolžnosti generalnega direktorja Maciej Popowski iz Evropske komisije in poročevalec Odbora regij za širitveni sveženj 2020 ter vodja hrvaške delegacije v Odboru regij Nikola Dobroslavić.
sedi pred ekranom

Državni sekretar Gašper Dovžan med pogovorom | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretar Dovžan je poudaril, da bo napredek pri širitvi in utrjevanju evropske perspektive Zahodnega Balkana pomembna prednostna naloga slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Posvetili se bomo tudi nadaljnji krepitvi sodelovanja z regijo na področjih skupnega interesa. Državni sekretar Dovžan je ocenil, da se na nekatere izzive, kot so migracije, podnebne spremembe ali kibernetska varnost, lahko uspešno odzovemo le skupaj. Menil je tudi, da je nujna krepitev pozitivne vloge Evropske unije med državljani držav Zahodnega Balkana ter usmeritev skupne pozornosti v prihodnost.

V razpravi, ki je sledila, je državni sekretar Dovžan izmenjal poglede o možnem sodelovanju držav Zahodnega Balkana v okviru Konference o prihodnosti Evrope, predvsem prek skupne digitalne platforme Evropske komisije, na Strateškem forumu Bled, in o povezovalni vlogi slovenskega predsedstva pri nadaljnjih širitvenih pogajanjih.