Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na seji Odbora Evropskega parlamenta za razvoj predstavil prioritete slovenskega predsedovanja

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je na zasedanju Odbora Evropskega parlamenta za razvoj (DEVE) preko avdio-video konference predstavil ključna prednostna področja programa slovenskega predsedovanja na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči. Osrednji prioriteti predsedovanja, skupni obema področjema, sta voda in enakost spolov. Napovedal je finančni prispevek Slovenije v višini 500.000 evrov v mehanizem COVAX AMC (Advanced Market Commitment), ki je namenjen zagotavljanju delitve cepiv in odpravljanju posledic pandemije v državah v razvoju. Prav tako je napovedal donacijo 48.000 odmerkov cepiva za Bosno in Hercegovino in pa že izvedeno donacijo 250.000 odmerkov cepiva za Egipt.

Državni sekretar dr. Raščan je v predstavitvi poudaril izzive, ki jih prinaša pandemija covida-19, predvsem poglabljanje neenakosti, krepitev globalnega zdravja ter zagotavljanje prehranske varnosti. Pomembno je, da je odziv Evropske unije odločen, enoten in z občutkom za soljudi.

"Kot predsedujoča Svetu Evropske unije bomo storili vse v smeri boljšega, bolj zelenega in trajnostnega, pa tudi bolj poštenega okrevanja za vse. Ne bomo pozabili na nikogar, ki potrebuje takojšnjo človekoljubno pomoč. Upamo, da bo tudi naš pravkar najavljeni prispevek v COVAX AMC še dodatno spodbudil druge države, da nam sledijo v tej nameri", je dejal državni sekretar dr. Raščan. Poudaril je tudi zavezanost Slovenije k solidarnosti z državami v razvoju in krepitvi multilateralizma ter željo po tesnem sodelovanju z Evropskim parlamentom v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije.