Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. julija 2021.

Plazovi

Izpostava Brežice

Ob 12.50 se je v Prešni Loki, občina Sevnica, sprožil zemeljski plaz na lokalno cesto. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.08 je na Vitrancu nad Kranjsko Goro otroka obšla slabost. Posredovali so reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora in dežurna ekipa GRS Brnik s helikopterjem Slovenske vojske za reševanje v gorah, ki so otroka oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 15.02 se je na območju Grajščice v Karavankah, občina Kranjska Gora, izgubila planinka. Reševalci GRS Kranjska Gora so jo v sodelovanju z dežurno ekipo GRS z Brnika in helikopterjem Slovenske vojske našli in jo nepoškodovano prepeljali v Kranjsko Goro.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.30 sta se na območju Koroške Rinke v občini Kamnik izgubili planinki. Posredovali so gorski reševalci GRS Kamnik in Jezersko. Nepoškodovani planinki je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku prepeljala na Jezersko.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.49 se je v naselju Moravče pri Gabrovki v občini Litija pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Litija in Gabrovka so zavarovali kraj nesreče, poškodovanemu kolesarju nudili prvo pomoč in pomagali pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) so kolesarja na kraju oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 12.24 se je na Prešernovi cesti v Brežicah pri polaganju keramike poškodoval delavec. Reševalci NMP Brežice so ga oskrbeli in prepeljali v SB Brežice. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.12 je v podjetju na Šlandrovi ulici v Ljubljani vozniku s prikolice padla težja cev in ga poškodovala po nogi. Posredovali so reševalci NMP Ljubljana, ki so voznika oskrbeli in ga odpeljali v UKC Ljubljana. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 18.18 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) prepeljala obolelo osebo iz Kočevja v UKC Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.59 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe za sekundarne prevoze UKC Ljubljana prepeljal inkubator iz Splošne bolnišnice Novo mesto v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.59 je helikopter Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljal otroka iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec v UKC Ljubljana.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Koper

Ob 10.48 je v bližini plaže Delfin v Izoli, reševalec iz morja potegnil utapljajočega plavalca. Kljub hitremu posredovanju reševalca na motorju in Prehospitalne enote obala, je plavalec umrl.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 23.34 so v Sv. Boštjanu v občini Dravograd gasilci PGD Vuhred in PGD Dravograd s čolni nudili pomoč policiji pri iskanju pogrešane osebe v reki Dravi. Pogrešane osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.23 je na cesti Šmarje pri Jelšah–Belo v občini Šmarje pri Jelšah osebno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo na bok. Posredovali so gasilci PGD Steklarna Rogaška in PGD Šmarje pri Jelšah, ki so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem in odklopili akumulator na vozilu. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so eno poškodovano osebo prepeljali v nadaljnjo oskrbo v celjsko bolnišnico.

Ob 15.50 je v Črnovi, občina Velenje, prišlo do trčenja dveh osebnih vozil. Posredovali so gasilci PGD Velenje, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine in nudili pomoč policiji. Reševalci NMP Velenje so udeležene pregledali na kraju dogodka in ugotovili, da niso poškodovani.

Ob 21.31 sta na križišču Mariborske ceste in Kidričeve ulice v Celju trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Celje, ki so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.37 sta na cesti v Podrečju, občina Domžale, trčili osebnimi vozili. Posredovali so gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale, ki so zavarovali kraj dogodka, posuli razlite motorne tekočine z vpojnimi sredstvi in odklopili akumulatorja. Na vozilih je nastala večja materialna škoda, poškodovanih ni bilo.

Ob 18.11 je padel kolesar na Trdinovi ulici na Rodici v občini Domžale. Posredovali so gasilci CZR Domžale, ki so zavarovali kraj dogodka ter do prihoda NMP Domžale poškodovani osebi nudili prvo pomoč. Poškodovanega so dokončno oskrbeli reševalci NMP in ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Postojna

Ob 14.44 je na avtocesti med Postojno in Uncem, občina Postojna, voznik z osebnim vozilom trčil v priklopnik tovornega vozila. V nesreči je bila ena oseba poškodovana. Gasilci PGD Postojna so zavarovali mesto nesreče, pomagali reševalcem pri oskrbi, odklopili akumulator ter očistili cestišče. Reševalci NMP Postojna so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.53 je na cesti v Libeličah, občina Dravograd, padel kolesar in se pri tem poškodoval. Oskrbeli so ga reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem in ga z reševalnim vozilom prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 17.26 je na Industrijski ulici v Bistrici ob Dravi, občina Ruše, zagorela baraka. Gasilci PGD Bistrica ob Dravi, Ruše in Smolnik so požar pogasili, območje požara prekopali ter pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 20.54 je na Jezdarski ulici v Mariboru zagorelo v zapuščenem objektu. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Studenci so požar pogasili, iznesli v požaru uničene predmete, prostore prezračili in jih pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 17.56 so posredovali gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj in PGD Šenčur na avtocesti v bližini naselja Voglje v občini Šenčur, kjer je pred izvozom Brnik zagorelo osebno vozilo. Požar so prisotni pogasili še pred prihodom gasilcev, ki so kraj dogodka zavarovali, opravili pregled s termovizijsko kamero in na vozilu odklopili akumulator.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.55 je v industrijskem obratu na Cesti dveh Cesarjev v Ljubljani zagorelo tovorno vozilo. Z gašenjem je pričel varnostnik. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Vič, ki so požar dokončno pogasili in iz vozila iznesli vnetljive stvari.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 21.11 je pri naselju Kerinov grm, občina Krško, gorelo strnišče na njivi. Požar so pogasili gasilci PGE Krško in PGD Veliki Podlog.

Izpostava Celje

Ob 6.20 so opazili tleči štor na sprehajalni poti na Lavi v Celju. Gasilci PGE Celje so pogasili tleče deblo in manjši kup podrasti.

Ob 12.19 se je v Slivnem, občina Laško, vnel travniški požar. Posredovali so gasilci PGD Rečica in Laško, ki so požar omejili in pogasili, nato pa pregledali območje. Že pred prihodom gasilcev se je ena oseba nadihala dima, zato so jo reševalci NMP Laško prepeljali v nadaljnjo oskrbo v celjsko bolnišnico.

Izpostava Maribor

Ob 21.29 je v bližini Koblarjevega zaliva na levem bregu Drave, občina Maribor, gorel kup suhih vej. Požar na površini okoli pet kvadratnih metrov so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Kamnica.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.10 je zagorelo grmičevje in podrast ob regionalni cesti Miren–Opatje selo v občini Miren Kostanjevica. Požar na površini okoli 750 kvadratnih metrov so pogasili gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in PGD Kostanjevica.

Ob 16.57 so na požarišču ob regionalni cesti Miren–Opatje selo, občina Miren-Kostanjevica, tleli drevesni panji. Pogasila sta jih gasilca PGD Kostanjevica.

Ob 17.29 je ob regionalni cesti Log–Ajdovščina, občina Ajdovščina, zagorela trava v dolžini okoli 200 metrov. Požar so pogasili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in PGD Ajdovščina.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.07 je v ulici Brezje v Novem mestu gorel kup smetja in trave. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini dvajset kvadratnih metrih.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 19.37 je na Tovarniški cesti v Slovenskih Konjicah zagorelo v zabojnikih za smeti ob poslovnem objektu. Gasilci PGD Slovenske Konjice so požar, ki se je razširil tudi na bližnji objekt, pogasili, objekt  prezračili in ga pregledali s termovizijsko kamero.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 13.38 je na Liptovski ulici v Slovenskih Konjicah osebno vozilo zadelo v predmet na cestišču, pri čemer se je poškodoval rezervoar iz katerega je iztekalo gorivo. Posredovali so gasilci PGD Slovenske Konjice, ki so zavarovali kraj dogodka, prečrpali gorivo iz rezervoarja in z vpojnim sredstvom nevtralizirali razlito gorivo.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.46 je na Celovški cesti v Ljubljani občan našel posodo z neznano snovjo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj, pregledali najdbo in jo začasno prepeljali v namensko skladišče GB Ljubljana. Posodo bo prevzelo pristojno podjetje za odvoz odpadkov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.24 so našli v kraju Hudi Log, občina Miren-Kostanjevica, neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato kalibra 75 mm, avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja shranila v ustrezno skladišče.

Ob 11.27 so na hribu Cvetje pri Mostu na Soči v občini Tolmin našli topovsko granato kalibra 149 milimetrov, mase 35,4 kilogramov. Nevarno najdbo italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne sta odstranila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Ob 19.54 sta v bližini Gregorčičeve ulice v Idriji pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja na varno shranila dva topovska vžigalnika minometne mine v skupni masi 0,4 kilograma iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

11. 7. 2021 ob 16.28 so pri naselju Griblje, občina Črnomelj, v reki Kolpi našli neznana ubojna sredstva. Posredovali so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske, Gorenjske, Ljubljanske, Zahodnoštajerske ter Severnoprimorske regije, ki so akcijo odstranjevanja nevarnih najdb končali 12. 7. 2021. Iz reke Kolpe in brežine so odstranili in na kraju uničili 32 letalskih vadbenih bomb iz obdobja do leta 1991, prednji del topovske granate kalibra 150 mm, minometno mino kalibra 81 mm in dva naboja kalibra 12,7 mm, iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 7.07 je na Ravnah na Koroškem, zaradi okvare prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo. Brez električne energije je ostal del odjemalcev v centru Raven na Koroškem. Napako so odpravili dežurni delavci Elektro Celje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 17.57 so gasilci JZ GB Koper posredovali na Obali v Luciji, občina Piran, kjer so iz okvarjenega dvigala rešili tri osebe.

Izpostava Kranj

Ob 9.33 se je v stanovanjskem bloku na ulici Janeza Puharja v Kranju pokvarilo dvigalo, v katerem je obtičala invalidna oseba. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata dvigala, rešili osebo, dvigalo izklopili iz obratovanja in obvestili pristojno servisno službo.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.49 so iz podzemnih garaž na Linhartovi ulici v Ljubljani zaznali močan vonj. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so na kraju ugotovili, da je prišlo do rahle povečane koncentracije ogljikovega monoksida, kot posledica delovanja avtomobilskih motorjev v garaži. Z dimovlekom so prezračili garažo in naročili varnostni službi, da vklopi prezračevanje.

Ob 20.36 so na Černetovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP Ljubljana do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 15.00 so gasilci JZ GB Maribor posredovali na Kamenškovi ulici v Mariboru, kjer so s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila in omogočili mami dostop do otroka.

Izpostava Postojna

Ob 11.25 so gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana na Ulici I. tankovske brigade v Sežani, nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.44 je na Gubčevi ulici v Slovenj Gradcu v stanovanju večstanovanjskega objekta onemogla oseba potrebovala pomoč. Posredovali so reševalci ZRCK Ravne na Koroškem in gasilci PGD Slovenj Gradec. Oseba je pomoč odklonila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo, oddelka za meteorološke napovedi bodo zvečer in ponoči ob prehodu hladne fronte možna krajevna neurja z močnimi nalivi in sunki vetra.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo, Oddelka za hidrološke napovedi so danes zvečer in v noči na sredo predvsem v zahodni, južni in osrednji Sloveniji verjetna razlivanja in poplavljanja hudourniških vodotokov.