Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar je nastopil v Evropskem parlamentu

Minister Poklukar se je danes udeležil zasedanja odbora ENVI, z namenom predstavitve delovanja Slovenije v sklopu predsedovanja Svetu EU

Minister je uvodoma predstavil ključne prednostne naloge in prioritete na področju zdravja. Med katerimi so uvajanje inovativnih rešitev za odporne zdravstvene sisteme, izboljšana dostopnost zdravil, boj proti raku, svetovno zdravje in digitalizacija.

Predsednik odbora Pascal Canfin je na začetku razprave spomnil, da Slovenijo kot predsedujočo Svetu EU-ja v okviru spoprijemanja s pandemijo čakajo trije pomembni zakonodajni predlogi, o katerih bodo v prihodnjih mesecih tekla pogajanja. Pri tem ga je zanimal slovenski akcijski načrt za dosego cilja. 

Poklukar je dejal, da je za okrepitev zdravstvene unije bistveno sprejetje omenjenega zakonodajnega svežnja, ki ga je označil za eno najpomembnejših nalog v času predsedovanja. Zakonodajni sveženj se nanaša na krepitev Evropske agencije za zdravila (EMA) in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) ter na ustanovitev organa EU-ja za odzivanje na izredne zdravstvene razmere (Hera). 

Poklukar se je dotaknil tudi izredno pomembne teme in sicer področje boja proti raku. Omenil je glavni dogodek s tega področja in sicer v Sloveniji bo decembra potekala zaključna konferenca evropskega projekta Inovativno partnerstvo za boj proti raku. Le-ta bo priložnost za predstavitev rezultatov projekta, že uresničenega napredka pri izvajanju evropskega načrta za boj proti raku in pa za dogovor o nadaljnjih korakih. Povedal je tudi, da Slovenija ravno v teh dneh pripravlja državno strategijo za boj proti raku, ki sledi Evropskemu načrtu. 

Področje raka je minister označil za izredno pomembno, na katerega kljub epidemiji ne smemo pozabiti, saj je področje raka prava epidemija. Pri tem je postregel s podatkom, da je v Evropi kar 25 odstotkov vseh obolelih za rakom na svetu.
Med vprašanji, ki so jih postavili člani odbora, je bilo tudi vprašanje o izzivih na področju dolgotrajne oskrbe in staranja prebivalstva. Minister je izpostavil strateški pristop na evropski ravni.

Poklukar se je zavzel za skupen in usklajen evropski pristop na vseh področjih, še zlasti pa glede cepljenja, saj je izredno pomembno, da je Evropska unija pri tem usklajena. Po njegovem prepričanju je pomembno, da čim hitreje dosežemo svetovno precepljenost, saj virus ne pozna meja in ga ne moremo premagati sami. Pri tem je poudaril vlogo EU-ja, tako v okviru mednarodne pobude Covax kot tudi v okviru dvostranskih dogovorov o donaciji cepiva proti covidu-19. 

Na koncu je minister pozval vse državljane Evropske unije: "Odločitev za cepljenje je majhen korak za vsakega od nas in velik korak za evropsko skupnost."