Skoči do osrednje vsebine

Minister Šircelj na srečanju finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank G20

Minister mag. Andrej Šircelj se je kot predstavnik Sveta Evropske unije 9. in 10. julija udeležil zasedanja finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank skupine G20.

Člani G20 so se strinjali, da se je globalna gospodarska napoved izboljšala. To je posledica boljšega poteka cepljenja in podporno naravnanih politik po vsem svetu. Pomembno je, da se čimprej doseže čimvišja stopnja precepljenosti in da se dostop do cepiva zagotovi tudi državam v razvoju. Kljub izboljšanju pa je okrevanje v državah neenakomerno. Člani so se strinjali, da je treba še naprej podpirati okrevanje gospodarstva in pomagati tistim, ki jih je pandemija najbolj prizadela.

Ministri in guvernerji si bodo prizadevali za zagotavljane močne, vključujoče, trajnostne in uravnotežene gospodarske rasti. »Evropska strategija okrevanja podpira investiranje sredstev v zeleni in digitalni prehod. To bi moralo omogočiti bolj trajnostno in vključujočo rast za prihodnje generacije,« je v razpravi o okrevanju poudaril minister Šircelj.

Skupina G20 bo še naprej podpirala tudi ranljive države, ki jih je prizadela pandemija covid-19. Ministri in guvernerji so na srečanju podprli nov predlog Mednarodnega denarnega sklada o splošni dodelitvi posebnih pravic za črpanje. Minister Šircelj je v razpravi o mednarodni finančni arhitekturi poudaril, da je treba najti tudi rešitve za financiranje vključujočih, odpornih in trajnostnih politik okrevanja v ranljivih državah.

Ministri in guvernerji so na zasedanju sprejeli ključne dele obeh stebrov davčnega dogovora o prerazporeditvi dobička multinacionalnih podjetij in minimalne dejanske davčne stopnje na globalni ravni. Natančnejši načrt za izvajanje naj bi bil predvidoma pripravljen do naslednjega srečanja v oktobru.

Na srečanju so člani G20 spregovorili tudi o digitalizaciji in podnebnih spremembah. Strinjali so se, da digitalizacija ponuja možnosti za povečanje učinkovitosti okrevanja in da je za spopadanje s podnebnimi spremembami nujna usklajenost na globalni ravni. Za zmanjšanje podnebnih tveganj bodo potrebne investicije v trajnostno infrastrukturo, krožno gospodarstvo in inovativne tehnologije.