Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na Forumu Dubrovnik o okrepitvi vloge EU v svetu po pandemiji

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je na povabilo hrvaškega zunanjega ministra Gordana Grlić-Radmana udeležil tradicionalnega Foruma Dubrovnik, ki je potekal 9. in 10. julija 2021. Letošnja osrednja tema Foruma, ki so se ga udeležili številni visoki gostje, je bila prihodnost geopolitike v svetu, kot ga je spremenila pandemija covida-19. Poseben poudarek je bil dan tudi geopolitičnemu položaju Zahodnega Balkana.

Minister dr. Logar je nastopil kot eden od uvodnih govornikov v okviru prve panelne razprave o ključnih izzivih geopolitike v današnjem svetu. V svojem nagovoru se je osredotočil na okrepitev vloge Evropske unije v spremenjenih mednarodno-političnih okoliščinah: "Že naslov panela o razkritju geopolitike sveta po pandemiji odkriva, kako je pandemija prikazala naše dojemanje sveta. Covid-19 je dobesedno razkril našo resničnost ter nas soočil z vsemi težavami in vprašanji, ki jih moramo rešiti." Poudaril je, da je situacija, s katero se srečujemo danes, popolnoma drugačna kot v preteklosti. Pandemija je pokazala kako nepripravljena je bila Evropska unija na takšno krizo, zato je potreben odkrit pogovor o tem kje smo in na kaj moramo biti pripravljeni. 

Ob tem, ko se mora Evropska unija uveljavljati na globalnem prizorišču, mora biti prodorna tudi v regionalnem kontekstu, predvsem na Zahodnem Balkanu. Minister dr. Logar se je ponovno zavzel za nadaljnjo integracijo Zahodnega Balkana z Evropsko unijo. Poudaril je: "Vprašanja glede Zahodnega Balkana so postala del agende Evropske unije prav zaradi covida-19 in navzočnosti na tem območju. Čas je, da se odzovemo z odprtim dialogom in dosežemo pomembne mejnike, da bomo iz krize izšli še močnejši."

Ob robu Foruma se je dr. Logar sestal z direktorjem za globalne odnose Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Andreasom Schaalom. Teme pogovora so bile, poleg sodelovanja v času slovenskega predsedovanja Svetu Unije, širitev Evropske unije in geostrateški izzivi OECD. 

Na srečanju z generalnim sekretarjem Unije za Sredozemlje Nasserjem Kamelom je dr. Logar prav tako poudaril sodelovanje v času slovenskega predsedovanja Svetu Unije in tudi pomen krepitve sodelovanja v Sredozemlju.