Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. julija 2021

Nesreče v gorah

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.07 sta med sestopom z vrha Mangarta, občina Bovec, zašla s poti planinka z devet let starim otrokom, ki je tudi omagal. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bovec. Posadka helikopterja Letalske policijske enote (LPE) so nepoškodovana planinca s helikopterjem prepeljala do Mangartskega sedla.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.33 se je v kanjonu Kozjak v občini Kobarid pri soteskanju poškodovala občanka. Poškodovanko so na kraju oskrbeli reševalci GRS Tolmin, v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana pa jo je s helikopterjem nato prepeljala posadka helikopterja LPE skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku.

Ob 13.36 se je v naselju Poljubinj, občina Tolmin, pod štartom za jadralne padalce Kobala ponesrečil jadralni padalec. Posredovali so gorski reševalci GRS Tolmin. Ponesrečenega padalca je na kraju oskrbela dežurna ekipa GRS na Brniku, v UKC Ljubljana pa ga je s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Letalske policijske enote skupaj z dežurno ekipo GRS.

Ob 16.59 se je na Kobali, občina Tolmin, poškodoval jadralni padalec. Gorski reševalci GRS Tolmin in dežurna ekipa GRS na Brniku so poškodovanega padalca oskrbeli na kraju, v UKC Ljubljana pa ga je s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja LPE skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 20.07 so v Ponikvah, občina Dobrepolje, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ponikve in Videm nudili pomoč onemoglemu občanu do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP).

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.25 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske s sekundarno medicinsko ekipo kliničnega centra na krovu prepeljala dojenčka v inkubatorju iz Splošne bolnišnice (SB) Murska Sobota v UKC Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.29 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor na krovu prepeljala obolelo osebo iz Črnomlja v UKC Ljubljana.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Celje

Ob 20.25 je v Žalcu na reki Savinji nižje pri mostu proti Grižam gumenjak z dvema osebama trčil v drevo, ki je štrlelo iz brežine. Pri tem sta se lažje poškodovali dve osebi. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje, PGD Vrbje in Žalec, ki so s pomočjo vrvne tehnike rešili osebi na varno in izvlekli čoln. Reševalci NMP Celje so eno osebo pregledali in oskrbeli na kraju dogodka, drugo pa prepeljali v nadaljnjo oskrbo v celjsko bolnišnico.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 7.14 sta na avtocesti Ljubljana – Obrežje pri naselju Velika vas, občina Krško, trčila osebno in kombinirano vozilo s priklopnikom. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj prometne nesreče, odklopili akumulatorje in nudili pomoč delavcem cestnega podjetja.

Izpostava Celje

Ob 22.06 sta na križišču Kidričeve in Tomšičeve ceste v Velenju trčila motorist in osebno vozilo. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, vpojna sredstva posuli po izteklih tekočinah, očistili cestišče in reševalcem NMP Velenje nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 13.25 so na Koroški cesti v Kranju trčili pešec, osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so prometno in požarno zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri oskrbi poškodovanega pešca, odklopili akumulatorja na vozilih ter vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah.

Ob 19.28 so na Ljubljanski cesti v Kranju trčila tri osebna vozila. Gasilci (GARS) Kranj so zavarovali kraj dogodka, na enem vozilu odklopili akumulator ter vpojna sredstva posuli po izlitih motornih tekočinah. Reševalci NMP Kranj so eno lažje poškodovano osebo oskrbeli na kraju.

Ob 20.05 se je na avtocesti med priključkoma Naklo - Podtabor, občina Naklo, zgodila prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženo eno vozilo. Ob prihodu gasilcev GARS Kranj na kraj je bil voznik še v vozilu. Gasilci so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom poškodovanega voznika rešili iz vozila, odklopili akumulator in sanirali iztekle tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.46 sta v Leskovici, občina Šmartno pri Litiji, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kostrevnica in Litija so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje in nudili pomoč reševalcem NMP Litija pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Ob 11.53 sta na cesti Mengeš – Kamnik v občini Mengeš trčila osebno vozilo in traktor s prikolico. Pri tem se je osebno vozilo prevrnilo in obstalo na kolesih na njivi. Gasilci PGD Mengeš in Kamnik so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu in nudili prvo pomoč poškodovanemu vozniku osebnega vozila do prihoda reševalcev NMP Domžale, ki so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 14.50 se je na Kamniški cesti v Domžalah pri padcu poškodoval kolesar. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP Domžale, ki so poškodovanca oskrbeli na kraju.

Ob 17.55 je na primorski avtocesti pred izvozom Brezovica, občina Brezovica, v smeri proti Ljubljani na prehitevalnem pasu verižno trčilo pet osebnih vozil. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje na vozilih ter visoko napetostni vodnik na hibridnem vozilu, z vpojnimi sredstvi posuli po vozišču iztekle motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovanim osebam do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so odraslo poškodovano osebo ter poškodovana otroka na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Avtocesta je bila pri Brezovici v smeri proti Ljubljani zaprta za ves promet okoli pol ure.

Izpostava Maribor

Ob 17.09 so v naselju Spodnja Nova vas v občini Slovenska Bistrica trčila tri vozila, in sicer dve osebni in eno tovorno. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi v nesreči poškodovane osebe in očistili po vozišču razlite motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.13 se je na cesti Lig – Vrhovlje v občini Kanal pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče in nudili prvo pomoč poškodovanemu kolesarju do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica, ki so kolesarja oskrbeli na kraju.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.50 sta v Gradišču v občini Slovenj Gradec trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj nesreče, na poškodovanih vozilih odklopili akumulatorje in nudili pomoč pri oskrbi v nesreči poškodovanima osebama reševalcem Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem, ki so nato poškodovani osebi prepeljali v SB Slovenj Gradec.

Ob 22.57 sta na Francetovi cesti v Slovenj Gradec trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci PGD Slovenj Gradec, ki so zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče, odklopili akumulatorje, vpojna sredstva posuli po razlitih tekočinah, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi poškodovane osebe in policistom pri usmerjanju prometa. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so poškodovano osebo prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 13.57 je v Močlah v občini Šmarje pri Jelšah zagorela stanovanjska hiša. Požar, ki je v celoti uničil stanovanjski objekt, so pogasili in pregledali posamezna požarišča gasilci PGD Šmarje pri Jelšah in Šentvid pri Grobelnem.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.45 je na Cesti Andreja Bitenca v Ljubljani gorelo ostrešje manjšega stanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana so požar omejili in pogasili. Gasilci PGD Podutik so oskrbovali dobavo vode iz hidrantnega omrežja

Izpostava Maribor

Ob 11.05 se je na Vodnikovem trgu v Mariboru v ribarnici na tržnici zaradi pregretja kadilo iz ventilatorja elektro motorja. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so elektro motor izklopili iz električne napetosti in s termovizijsko kamero pregledali prostore.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.31 je v naselju Mostje, občina Lendava, gorelo ostrešje silosa. Požar, ki je zajel tudi traktorsko prikolico, so pogasili gasilci PGD Mostje-Banuta in Lendava.

Ob 18.45 je v naselju Lipa, občina Beltinci, zaradi okvare na električni napeljavi zagorel tram stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Lipa.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 23.17 je v Pucovi ulici v Celju zagorelo osebno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Ostrožno so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in pregledali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.35 je v bližini naselja Cvišlerji, občina Kočevje, na gozdni vlaki zagorelo osebno vozilo. Požar, ki je v celoti uničil vozilo in se je razširil na bližnje grmičevje na površini okoli 25 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Kočevje in Šalka vas.

Izpostava Maribor

Ob 8.05 je na Tovarniški cesti v Rušah zagorelo na delovnem stroju. Požar so pogasili gasilci PGD Ruše, Smolnik in Bistrica ob Dravi.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 23.03 je pri naselju Kerinov Grm, občina Krško, gorelo strnišče na njivi. Požar na površini okoli 0,05 hektarja so pogasili gasilci PGE Krško.

Izpostava Kranj

Ob 14.47 je v Zgornjih Bitnjah, občina Kranj, na polju gorel kup sena. Požar so pogasili gasilci GARS Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.23 je na Tržaški cesti v Ljubljani zagorel lesen pritlični bivanjski objekt v velikosti okoli 5 x 6 metrov. Gasilci GB Ljubljana so požar, ki je objekt uničil v celoti, pogasili in pregledali zaradi suma, da je v objektu bila oseba.

Ob 14.44 je v Vinjah, občina Dol pri Ljubljani, občan pri zemeljskih delih pretrgal elektro kabel. Zaradi iskrenja je zagorela trava in podrast v okolici. Občan je požar sam pogasil še pred prihodom gasilcev GB Ljubljana in PGD Vinje, ki so preventivno pregledali okolico. Elektriko na kablovodu je izklopil dežurni delavec Elektro Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.19 sta ob cesti Miren – Opatje selo, občina Miren-Kostanjevica, zagoreli trava in podrast pri odcepu za mejni prehod Lokvica. Gasilci PGD Kostanjevica in gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so pogasili požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 23.55 je na Efenkovi cesti v Velenju zagorel zabojnik za smeti. Gasilci PGD Šalek so zavarovali kraj in pogasili požar.

Izpostava Kranj

Ob 16.01 je na Cesti v polico v Cerkljah na Gorenjskem zagorelo v zabojniku za smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Cerklje in Zgornji Brnik.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 13.27 je v naselju Voklo, občina Šenčur, iz traktorja iztekalo hidravlično olje. Gasilci GARS Kranj so vpojna sredstva posuli po razliti tekočini in oprali vozišče.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.46 so na cesti v Kramarovcih, občina Rogašovci, gasilci PGD Sveti Jurij očistili po vozišču razlit oljni madež v dolžini okoli 300 metrov.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.54 so na Brnici v občini Žalec gasilci PGD Zabukovica nudili pomoč pri prenosu mrtve osebe delavcem pogrebne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.45 so v Laknerjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata sobe v stanovanjski hiši in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do obolele osebe.

Ob 13.02 so v Praproščah, občina Litija, gasilci PGD Litija razžagali in odstranili drevo, ki je padlo čez lokalno cesto in oviralo promet.

Izpostava Maribor

Ob 16.38 so na Jamnikovi ulici v Rušah gasilci PGD Ruše nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 8.00 so v Bratislavcih, občina Dornava, gasilci PGD Polenšak in Ptuj s pomočjo avtolestve iz stanovanjske hiše prenesli pokojnika in ga predali pogrebni službi.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.09 se je v Pamečah v občini Slovenj Gradec na vozišče podrlo drevo. Podrto drevo so odstranili gasilci PGD Pameče – Troblje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/