Skoči do osrednje vsebine

Sklepi Sveta ministrov Republike Ciper glede COVID-19

V nadaljevanju navajamo najnovejše sklepe Sveta ministrov Republike Ciper glede COVID-19.

1. Od 9. julija je potrdilo SafePass potrebno v notranjih in zunanjih prostorih, kjer je povečano tveganje za prenos in kjer je zbranih več kot 20 oseb (tj. delovna mesta, bari, klubi, poroke, praznovanja ob zaključku šolanja in rojstnih dnevih itd.).

Ponovno velja spomniti, da je potrdilo SafePass zahtevano za osebe, stare 12 let in več, in da so pogoji za njegovo pridobitev: dokazilo, da so polno cepljeni, ali dokazilo, da so v zadnjih šestih mesecih preboleli covid-19, ali dokazilo o negativnem izvidu testa PCR ali hitrega antigenskega testa.

Pojasnilo: Od 9. julija za SafePass s potrdilom o negativnem izvidu testa PCR ali hitrega antigenskega testa velja, da je test veljaven 72 ur.

2. Od 9. do 20. julija velja, da bo na nogometne tekme ob 50-odstotni zasedenosti stadiona vstop dovoljen samo posameznikom, ki so polno cepljeni ali ki so bili cepljeni s 1. odmerkom in je od tega minilo tri tedne, ali posameznikom, ki imajo pri sebi potrdilo o negativnem izvidu testa PCR, veljavno 72 ur, ali za posameznike, ki so bili s SARS-CoV-2 okuženi v zadnjih šestih mesecih. Pod enakimi pogoji velja 50-odstotna zasedenost mest za kinematografe, gledališča in koncertna prizorišča.

3. Od 21. julija bo na nogometne tekme ob 75-odstotni zasedenosti stadiona vstop dovoljen samo posameznikom, ki so polno cepljeni, in posameznikom, ki so bili s SARS-CoV-2 okuženi v zadnjih šestih mesecih. Pod enakimi pogoji velja 75-odstotna zasedenost mest za kinematografe, gledališča in koncertna prizorišča.

4. Od 1. avgusta 2021 morajo vsi potniki, ki so ciprski državljani ali imajo stalno prebivališče v Republiki Ciper, upoštevati protokole, ki veljajo za vse potnike, razen če so bili cepljeni s 1. odmerkom cepiva. Natančneje, le posameznikom, cepljenim s 1. odmerkom, bo ob prihodu na Ciper dovoljeno opraviti molekularni test na ciprskih letališčih.

Primer: Če ciprski državljan ali oseba s stalnim prebivališčem na Cipru pripotuje na Ciper iz države z oranžnega seznama (en negativni izvid testa PCR), bo ta oseba lahko opravila test PCR ob prihodu na letališče le, če je bila cepljena vsaj s 1. odmerkom ali če ima pri sebi potrdilo, da je covid-19 prebolela v zadnjih šestih mesecih. Če ni izpolnjen noben od zgornjih pogojev, mora potnik predložiti negativen izvid testa PCR iz države prihoda, veljaven 72 ur.

Drugi primer: Če ciprski državljan ali oseba s stalnim prebivališčem na Cipru pripotuje na Ciper iz države z rdečega seznama (dva negativna izvida testa PCR), bo ta oseba lahko opravila enega od testov PCR ob prihodu na letališče le, če je bila cepljena vsaj s 1. odmerkom ali če ima pri sebi potrdilo, da je covid-19 prebolela v zadnjih šestih mesecih. Drugi test bo opravljen 72 ur po prihodu na stroške potnika. Če ni izpolnjen noben od zgornjih pogojev, mora potnik predložiti negativen izvid testa PCR iz države prihoda, veljaven 72 ur, in ob prihodu na letališča Republike Ciper na svoje stroške opraviti drugi test.

Mladoletne osebe med 12. in 15. letom ter osebe, stare 16 let in več, ki zaradi resnih zdravstvenih problemov ne morejo biti cepljene, so izvzete iz tega sklepa.

Poleg tega je svet ministrov sklenil, da s 1. avgustom odpravi dostopnost brezplačnega hitrega antigenskega testiranja. Mladoletne osebe med 12. in 15. letom ter osebe, stare 16 let in več, ki zaradi resnih zdravstvenih problemov ne morejo biti cepljene, so izvzete iz tega sklepa.

Pojasnilo: Program ministrstva za zdravje se bo nadaljeval tudi po 1. avgustu, vendar pa bo, razen pri obeh navedenih izvzetih skupinah prebivalstva, testiranje državljanov samoplačniško.

Opozorilo: Državljani, ki želijo opraviti hitri antigenski test, imajo poleg programa ministrstva za zdravje še vedno na voljo možnost, da ga opravijo v zasebnih kliničnih laboratorijih in lekarnah, ki izpolnjujejo pogoje ministrstva za zdravje (s tem povezana obvestila se redno posodabljajo).