Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar predstavil prednostne teme s področja zdravja

Minister Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci predstavil prioritetne teme s področja zdravja, ki jih Ministrstvo za zdravje zasleduje tekom predsedovanja Svetu EU.

Minister je povedal, da si bo Slovenija v  času predsedovanja prizadevala za napredek  na dveh ključnih področjih, in sicer s področja implementacije inovativnih rešitev za odporne zdravstvene sisteme. Osredotočila se bo predvsem na vprašanje, kako na EU ravni bolj strateško investirati v razvoj in implementacijo inovacij v podporo razvoju zdravstvenih sistemov. Identificirala bo možnosti, kako lahko več držav članic združi vire za ciljno usmerjene inovacije, vključno z ustvarjanjem ustreznega mostu med viri ter strateško implementacijo. Tema bo osvetljena iz vseh vidikov in v sodelovanju z relevantnimi mednarodnimi organizacijami, Evropsko komisijo in drugimi deležniki. Skupen cilj je enakomeren razvoj zdravstvenih sistemov v vseh državah članicah EU in s tem zmanjšanje neenakosti v zdravju ter večja produktivnost s posledično večjo konkurenčnostjo na globalnih trgih. Na to temo bo Slovenja pripravila sklepe Sveta in prihodnji teden organizirala konferenco na visoki ravni.

Minister je nadaljeval s predstavitvijo drugega področja, ki pokriva zdravila v kontekstu Evropske zdravstvene unije. Minister je dejal, da je pandemija COVID-19 izpostavila pomembnost oskrbe z zdravili, vključno s protimikrobnimi zdravili in pomembnost zagotavljanja odprte strateške avtonomije EU. Poudarila je tudi potrebo po spreminjanju namena uporabe obstoječih zdravil pri reševanju zdravstvenih kriz. V podporo implementaciji Evropske strategije za zdravila, ki je priložnost za skupne rešitve na ravni EU in za močno EU zdravstveno unijo želi Slovenija v okviru predsedovanja preveriti možnosti skupnih rešitev za izboljšanje dostopnosti in razpoložljivosti zdravil, kjer lahko prihaja do pomanjkanje poslovnega interesa, kot v primeru protimikrobnih zdravil ali pa v primeru spremenjenega namena uporabe generičnih oz. starejših zdravil v onkologiji.

Tudi sveženj treh zakonodajnih predlogov v okviru Evropske zdravstvene unije je ena od prednostnih nalog slovenskega predsedstva je dodal minister. In sicer se bo Slovenija zavzemala za okrepljeno usklajevanje na ravni EU pri spopadanju s čezmejnimi nevarnostmi za zdravje (Uredba o resnih čezmejnih nevarnostih za zdravje) ter za sprejetje Uredbe o razširitev pooblastil  Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) in Evropske agencije za zdravila (EMA).

Minister je izpostavil tudi druga pomembna področja, kot so boj proti raku, globalno zdravje in digitalizacija, na katerih bo Slovenija nadaljevala medresorsko usklajevanje, aktivnosti in organizacijo mednarodnih konferenc, kot na primer decembrska s področja boja proti raku.

Generalna direktorica Direktorata za javno zdravje, Vesna Kerstin Petrič je predstavila konferenco, ki jo Ministrstvo organizira s prvega področja in sicer o uvajanju inovativnih rešitev za odporne zdravstvene sisteme. Konferenca se bo odvila prihodnji teden, tj. 15. in 16. julija ter bo gostila udeležence na visoki ravni. Med drugim nas bodo obiskali nemški minister za zdravje Jens Spahn, Evropski regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Hans Henri P. Kluge, direktor Evropskega observatorija za zdravstvene sisteme in politike Josep Figueras, prav tako pa Mario Monti in številni drugi visoki predstavniki Evropske komisije in predstavniki evropskih ministrstev. Konferenca bo potekala na Ljubljanskem Gradu in bo v hibridni obliki.

Novinarski konferenci sta se pridružila tudi direktor Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke, Miomir Radulović ter Marija Magajne, generalna direktorica Direktorata za zdravstveno varstvo. Predstavila sta ključne točke z ravno zaključenega srečanja Generalnih direktorjev za zdravila, ki je potekalo v četrtek in petek (8. in 9. julija). Sporočilo za javnost srečanja je dostopno na povezavi: Skupni sestanek generalnih direktorjev za zdravila držav članic EU in Odbora za farmacijo – JAZMP