Skoči do osrednje vsebine

Minister Dikaučič na političnem trialogu na temo e-dokazov z Evropskim parlamentom in Evropsko komisijo

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je danes v Evropskem parlamentu v Bruslju kot predsedujoči Svetu EU sodeloval na političnem trialogu glede svežnja o elektronskih dokazih. Predlog uredbe ureja čezmejno dostopanje do elektronskih dokazov, kot so sms sporočila in e-pošta.

Evropska poslanka Birgit Sippel, poročevalka za to področje v Evropskem Parlamentu, je z ministrom Dikaučičem, kot predsedujočim Svetu EU, ter evropskim komisarjem za pravosodje Didierjem Reyndersem in evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson opravila konstruktivno razpravo v smeri napredka na tem pomembnem področju.

Sozakonodajalca, Svet EU in Evropski parlament, sta na današnjem četrtem političnem trialogu postavila odlične temelje za kompromisni sveženj na področju urejanja čezmejnega dostopanja do elektronskih dokazov. Strinjala sta se, da bo na tehnični ravni potrebno opraviti še nekaj dodatnega dela, da bodo pred naslednjim političnim trialogom usklajena ključna odprta vprašanja glede  predloga Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o evropskem nalogu za predložitev in evropskem nalogu za zavarovanje elektronskih dokazov v kazenskih zadevah.

Minister Dikaučič in poročevalka Sippel sta se strinjala, da je bilo na tem področju opravljeno veliko delo in napredek v smeri zbližanja pogledov Evropskega parlamenta in Sveta EU. Nadaljnji pogovori bodo opravljeni po poletnem odmoru Evropskega parlamenta z željo po dogovoru o kompromisnem besedilu še v času slovenskega predsedovanja.

Minister Dikaučič v pogovoru z evropskim komisarjem Reyndersom
1 / 2