Skoči do osrednje vsebine

Direktorat za znanost na hekatonu "Raziskovalci in podjetja z roko v roki za naš boljši jutri"

Dr. Tomaž Boh, generalni direktor Direktorata za znanost, in mag. Damjana Karlo, vodja sektorja za strukturne sklade na področju raziskovalno-razvojne dejavnosti, danes sodelujeta na hekatonu »Raziskovalci in podjetja z roko v roku za naš boljši jutri« v organizaciji Kemijskega inštituta in Inštituta Jožefa Štefana pod okriljem Projekta partnerstvo za spremembe, v katerem sta pomembna partnerja tudi Ministrstvo za javno upravo in Ameriška gospodarska zbornica Slovenije.

Hekaton je dogodek v živo ali na spletu, kjer skupine do pet udeležencev pod nadzorom mentorjev in strokovnjakov oblikujejo ideje za reševanje določenega izziva, želje ali potrebe. Glavni izzivi, ki jih bodo naslovili na današnjem hekatonu, na katerem sodeluje 30 udeležencev, so: izboljšanje prepoznavnosti med vsemi deležniki, kako prepoznati in ustrezno nasloviti obstoječa orodja in inštrumente ter kako preko primarnih ukrepov povezati potrebe podjetij in aktivnosti javnih raziskovalnih organizacij. Hekaton je dogodek v živo ali na spletu, kjer skupine do pet udeležencev pod nadzorom mentorjev in strokovnjakov oblikujejo ideje za reševanje določenega izziva, želje ali potrebe. Glavni izzivi, ki jih bodo naslovili na današnjem hekatonu, na katerem sodeluje 30 udeležencev, so: izboljšanje prepoznavnosti med vsemi deležniki, kako prepoznati in ustrezno nasloviti obstoječa orodja in inštrumente ter kako preko primarnih ukrepov povezati potrebe podjetij in aktivnosti javnih raziskovalnih organizacij. 


Dr. Boh je uvodoma izpostavil, da je za boljšo povezavo med javnimi raziskovalnimi organizacijami in gospodarstvom ter vladnimi institucijami  ključno stalno sodelovanje med vsemi akterji in skupno definiranje ključnih družbenih izzivov ter nato skupno iskanje odgovorov nanje. V nadaljevanju pa je predstavil strateške usmeritve, ki so oziroma bodo pomembne za boljše povezovanje javnih raziskovalnih organizacij in gospodarstva ter s tem za izboljšanje inovativnosti, med katerimi so ključni predlog zakona o znanstveno raziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki je bil posredovan v parlamentarno proceduro, predlog nove Raziskovalne in inovacijske strategije, ki je v javni obravnavi do 4. avgusta 2021, ter reformo znanstveno-raziskovalnega in inovacijskega ekosistema v okviru Načrta za okrevanje in odpornost.