Skoči do osrednje vsebine

Neformalno srečanje delovne skupine za podnebne spremembe

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak je nagovoril udeležence neformalnega spletnega srečanja delovne skupine za podnebne spremembe, ki poteka do jutri. Namen dogodka je predstavitev načrta dela delovne skupine za mednarodne okoljske zadeve na področju podnebnih sprememb v drugi polovici leta. Na dnevnem redu so pomembne točke o prilagajanju na podnebne spremembe, krepitvi podnebnih financ in dokončanje Knjige pravil za izvajanje Pariškega sporazuma.

Izvedene so bile razprave po posameznih vsebinskih sklopih, ki so hkrati predmet mednarodnih pogajanj na 26. zasedanju Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja (COP26 UNFCCC) novembra v Glasgowu ter tudi pričakovanja in vizije s strani Združenega kraljestva, kot predsedujoče države COP26. Minister Vizjak je orisal ključne mejnike na poti do zasedanja COP26, ki bodo omogočili zbliževanje stališč med pogodbenicami in ob tem izrazil upanje, da bo v Glasgowu dosežen kompromis za nekatere ključne elemente pogajanj, kot je dokončanje pravil za mednarodne ogljične trge in s tem dokončanje Knjige pravil. Ob tem je minister poudaril, da »podnebne spremembe, skupaj z mednarodnimi pogajanji predstavljajo eno od prednostnih nalog predsedovanja« ter da »se zavzemamo za uspešno izvedbo podnebne konference na vseh področjih podnebnih pogajanj - ublažitvi, financiranju, prilagajanju in mednarodnem sodelovanju.«

Ob koncu se je minister zahvalil ter poudaril, da imamo strokovnjake, ki lahko pokrivajo vse vidike podnebne politike in pogajanj. Minister je izpostavil, da bomo pripravam na COP26 namenili tudi eno izmed razprav na prihajajočem neformalnem srečanju ministrov za okolje, 20. in 21. julija.