Skoči do osrednje vsebine

Minister Hojs: Pri obravnavi digitalnih dosjejev in krepitvi mandata Europola moramo biti pogumni in ambiciozni

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes udeležil virtualnega kolokvija o dosežkih in izzivih EU v boju proti terorizmu dvajset let po terorističnih napadih v ZDA. Na kolokviju so vrhunski strokovnjaki s tega področja analizirali najbolj pereče in aktualne izzive, s katerimi se danes soočamo pri boju proti terorizmu.

Minister Aleš Hojs je kot predsedujoči Svetu ministrov za notranje zadeve pozdravil udeležence kolokvija. »Varnost je ena izmed temeljnih človekovih pravic, ki ima neposreden vpliv na kakovost življenj vseh nas.« Terorizem ostaja ena največjih in s tem primarnih groženj globalni, regionalni in nacionalni varnosti. »Kljub vsem naporom, ki se globalno vlagajo v preprečevanje terorizma, pa ta ostaja neke vrste fenomen. Ne zaradi pojavnih, včasih sofisticiranih oblik, temveč zaradi svoje izredne prilagodljivosti in sposobnosti izrabe spletnih platform.« Pri tem je minister opozoril na digitalizacijo in umetno inteligenco, ki ne bi smeli biti grožnja našim pravicam, ampak učinkovito orodje organov pregona, tudi v boju s terorizmom in radikalizacijo. »Zato moramo biti pri obravnavi digitalnih dosjejev in krepitvi mandata agencije Europol pogumni in ambiciozni,« je poudaril minister in pri tem izpostavil tudi prednostno nalogo našega predsedovanja Svetu EU na področju zagotavljanja notranje varnosti EU.

Minister Hojs

Minister Hojs | Avtor: MNZ

»V boju proti terorizmu smo lahko uspešnejši, če bomo krepili medsebojno sodelovanje ter zagotavljali pravočasno in ustrezno zaščiteno izmenjavo informacij. Pri tem nam precej lahko pomaga interoperabilnost obstoječih informacijskih sistemov,« je še povedal minister.

Nagovor je sklenil z besedami, da je pri boju proti terorizmu pomembna tudi politična koordinacija znotraj EU in širše, pri čemer ima ključno vlogo Koordinator EU za boj proti terorizmu. Ob tem se je minister za dolgoletno uspešno delo v funkciji koordinatorja EU za boj proti terorizmu zahvalil Gillesu de Kerchovu, ki bo v kratkem sklenil mandat na tem mestu.

Minister Aleš Hojs in vodja SEMZS Suzana Ivanović med zasedanjem

Minister Aleš Hojs in vodja SEMZS Suzana Ivanović med zasedanjem | Avtor: MNZ

1 / 2