Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta

Zunanji minister dr. Anže Logar se je v vlogi visokega predstavnika, ki zastopa Svet Evropske unije v odnosih z Evropskim parlamentom, v tem tednu udeležil plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta, ki je potekalo od 5. do 8. julija 2021 v Strasbourgu.

V torek, 6. julija, je imel minister prvi nastop v vlogi visokega predstavnika za skupno zunanjo in varnostno politiko Josepa Borrella. V njegovem imenu je minister dr. Logar interveniral na temo globalnega režima sankcij Evropske unije na področju človekovih pravic. Poudaril je, da bo Evropska unija še naprej pozorno spremljala resne kršitve človekovih pravic in zlorabe po vsem svetu. Sledila je intervencija ministra v imenu Sveta Evropske unije na temo razmer v Tigraju v Etiopiji. Ministri in ministrice za zunanje zadeve bodo skupaj z visokim predstavnikom Borrellom naslednji teden na zasedanju Sveta Evropske unije za zunanje zadeve pozvali k takojšni prekinitvi sovražnosti, humanitarnemu dostopu in umiku eritrejskih sil. Nastop je zaključil z intervencijo na temo 70. obletnice Ženevske konvencije, kjer je poudaril njeno aktualnost in opozoril na pomen pravice do azila. Slovensko predsedstvo bo nadaljevalo delo pri paktu o migracijah in azilu.

V sredo, 7. julija, je v dopoldanskem času potekala razprava na temo vladavine prava in temeljnih pravic na Madžarskem in Poljskem. Minister je glede vladavine prava v Evropski uniji poudaril, da so države članice in institucije Evropske unije odgovorne za spoštovanje, varstvo in spodbujanje naših skupnih vrednot. Slovensko predsedstvo bo spodbujalo skupno kulturo pravne države v Uniji in v času predsedovanja nadaljevalo dialog na temo vladavine prava. Minister dr. Logar je zaključil intervencije z razpravo o zaščitenih morskih območij na Antarktiki, v kateri je poudaril, da si mora Evropska unija še naprej prizadevati za vzpostavitev zaščitenih morskih območij, ki bistveno prispevajo k biotski raznovrstnosti.

Ob robu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta se je minister dr. Logar srečal tudi s predsednikom Odbora za ustavne zadeve v Evropskem parlamentu Antonijem Tajanijem. Govorila sta o konferenci o prihodnosti Evrope in tesnem sodelovanju v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije. Poleg tega se je minister srečal tudi z vodjo poslanske skupine S&D Iratxe Garcia Perez. Sogovornika sta razpravljala o možnostih sodelovanja na področju širitve Unije, schengna, gospodarskega okrevanja in zelenega prehoda.