Skoči do osrednje vsebine

»Ključno je, da zdravstveno osebje razume in podpira cepljenje, ki je eden največjih medicinskih dosežkov«

Minister za zdravje je v izjavi za javnost, skupaj s predsednico Zbornice zdravstvene in babiške nege Moniko Ažman, povzel ključne točke, ki sta jih obravnavala. To so cepljenje, izobrazba tehnika zdravstvene nege, nacionalna poklicna kvalifikacija Negovalec, štipendije in splošni dogovor.

Minister Poklukar je nagovor začel z omembo naraščajočega števila okužb z delta različico koronavirusa. Ker je cepljenje edini način, da šole ostanejo odprte in da zdravstvo deluje pod normalnimi pogoji, je minister pozval medicinske sestre k opolnomočenju prebivalstva z informiranjem o varnosti in učinkovitosti cepiv. Poudaril je, da so medicinske sestre steber slovenskega zdravstva in, da si tega brez njih ni mogoče predstavljati. Minister je izkoristil priložnost, da se je zahvalil vsem medicinskim sestram za njihovo prizadevanje in trud, ki so ga vložila v času epidemije.

Obenem jih je pozval k cepljenju: »Precepljenih je premalo prebivalcev Slovenije, da bi se lahko počutili varno, zgolj 40 odstotkov Slovenk in Slovencev, starejših od 18 let, je cepljenih z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19. Razumem, da se morda poraja kakšen dvom. Na tem mestu vas zato pozivam, da se v primeru vprašanj in dvomov obrnete na vaše kolegice in kolege, kajti ključno je, da zdravstveno osebje razume in podpira cepljenje, ki je eden največjih medicinskih dosežkov in je tudi ključno za javno zdravje.« Hkrati je medicinsko osebje prosil, da proaktivno pristopi k bolnikom in drugim, s katerimi se vsakodnevno srečuje. »Nemalokrat ste prvi in najpogostejši stik z bolniki, zato vas prosim, da se obrnete na svoje paciente in jim – kot znate le vi – predstavite pomembnost in prednosti cepljenja.«  Cepljenje je tisto, ki bo vodilo do razbremenitve, ki jo po enem letu in pol hudih naporov zdravstveni sistem nujno potrebuje.

Predsednica Monika Ažman je dodala, da Zbornica kot strokovna organizacija verjame v cepljenje kot pomemben vidik preprečevanja nadaljnje epidemije. Poudarila je, da zdravstveni delavci potrebujejo strokovne odgovore na strokovna vprašanja oziroma, da se vse s kakršnimikoli nejasnostmi mora opolnomočiti s pravimi informacijami.

V širšem naboru tem sta minister in predsednica Zbornice predstavila še 1-letno podaljšano obdobje za izpolnitev pogoja, glede izobrazbe za tehnike zdravstvene nege, zaradi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 in dodatne štipendije, ki bodo izključno namenjena kot spodbuda za izobraževanje štipendistov na področju zdravstvene dejavnosti. Ministrstvo za zdravje predlaga tudi, da se kandidat v okviru novega verificiranega usposabljanja za potrebe pridobitve NPK usposobi za opravljanje storitev dolgotrajne oskrbe v ustanovah in skupnostnih oblikah oziroma na domu uporabnikov s poudarkom na poznavanju najpogostejših sprememb v starosti. Nenazadnje je minister predstavil še Splošni dogovor 2021, kjer so vključene širitve na primarni ravni, novi mobilni paliativni timi in nov normativ na področju Nege III.