Skoči do osrednje vsebine

Jože Kastelic (Rojaki za samostojno Slovenijo)

Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Jožeta Kastelica, gospodarstvenika, Slovenca, ki je svoj drugi dom našel v Kanadi. Kastelic se je izkazal predvsem kot izjemno pomemben donator Kanadske slovenske konference, bil pa je tudi med pobudniki za ustanovitev Svetovnega slovenskega kongresa.
Jože Kastelic, na vrhu na belem traku napis Rojaki za samostojno Slovenijo in logo (simbol Triglava v beli, modri in rdeči barvi, tri rumene zvezde in pod tem napis Slovenija 30), pod njim na modri podlagi napis Jože Kastelic in več na slovenci.si.

Jože Kastelic.

Jeseni 1989 se je Jože Kastelic pridružil kanadskim Slovencem, ki so se iz vseh koncev države sešli v Torontu, da bi uresničili pobudo, dano na študijskih dnevih Draga na Tržaškem, o ustanovitvi Svetovnega slovenskega kongresa. Sodeloval je v številnih dejavnostih za pomoč Sloveniji pri njeni osamosvojitvi in mednarodnem priznanju, v prostorih svojega podjetja je gostil večina sestankov, slovensko demokratizacijo pa je tudi izdatno finančno podpiral. Junija 1991 je bil med udeleženci prvega zasedanja Svetovnega slovenskega kongresa v Cankarjevem domu in spremljal zgodovinsko slovesnost ob razglasitvi nove države.

Več o Jožetu Kastelicu in njegovem prispevku k osamosvojitvi najdete v prispevku na Slovenci.si.