Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev pesniške zbirke Duša na papirju v Prevzgojnem domu Radeče

V Prevzgojnem domu Radeče je 30. junija 2021 potekala predstavitev pesniškega prvenca mladoletnika, z naslovom Duša na papirju.

S pomočjo poezije je mladoletnik že kmalu pričel izražati svoja čustva in spoznavati, da mu je s tovrstnim izražanjem v življenju lažje. Njegova življenjska pot se je kmalu znašla na razpotju. Nespametna dejanja, nepremišljene odločitve ter čustvene stiske so ga privedle v Prevzgojni dom Radeče. Pesmi so nastale v trenutkih, ko mu je bilo najtežje. Globoke, premišljene in intimno izpovedne rime, katerim je ves čas skupna nit želja po lepšem, boljšem in srečnejšem življenju. Bolečina ob izgubi njemu ljubih ljudi ter idealiziranje preprostega, poštenega in srečnega življenja. Pedagoginja, ki je v njegovih pesmih opazila potencial in zrelost, ga je spodbujala pri izražanju občutkov s pisanjem in tudi k temu, da svoja razmišljanja in talent deli še z drugimi. Tako se je porodila ideja o pravi pesniški zbirki.

Mladoletnik piše v svojem maternem jeziku, z opisnim prevodom sta pesmi opremili pedagoginji Biljana Vilendečić Seidl ter Jerca Vučetič Nagode, ki je pesmi tudi zbrala in uredila. Z ilustracijami, ki se tematsko nanašajo na vsebino pesmi, je svoj pečat zbirki dodal mladoletnik, ki prav tako prestaja ukrep oddaje v prevzgojni dom.

Predstavitev knjige, ki jo je izdal Prevzgojni dom Radeče, je potekala v zavodskem parku. Povabljeni gostje so pozorno poslušali sporočila avtorja. Mladi pesnik si želi, da bi bila katera izmed njegovih pesmi v prihodnosti uglasbena, oziroma bi jo kot ustrezen potencial opazil kateri od slovenskih raperjev.

 

Predstavitev pesniške zbirke mladoletnika v Prevzgojnem domu Radeče

Predstavitev pesniške zbirke mladoletnika v Prevzgojnem domu Radeče | Avtor: Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij