Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin s črnogorsko in makedonsko ministrico na obisku v Latviji

Minister mag. Matej Tonin je z ministrico za obrambo Črne Gore dr. Olivero Injac in ministrico za obrambo Republike Severne Makedonije Radmilo Šekerinsko danes obiskal pripadnike slovenskega kontingenta, v katerega so vključeni tudi pripadniki črnogorske vojske, in ki delujejo v Natovih aktivnostih odvračanja in obrambe Okrepljena prednja prisotnost (eFP) v Latviji.

Obisk, ki je potekal na pobudo ministra Tonina, je tudi pomembno sporočilo o solidarnosti in enotnost zaveznic.

Ob obisku v bazi v Adažiju, kjer deluje 9. kontingent Slovenske vojske, se je minister Tonin skupaj s črnogorsko in makedonsko ministrico srečal tudi z mednarodnimi predstavniki iz poveljniške strukture večnacionalne bojne skupine eFP.

V pogovorih so sogovorniki govorili o aktivnostih odvračanja in obrambe zavezništva Okrepljena prednja prisotnost, delu v bazi v Adažiju in pozitivnih učinkih, ki jih ima sodelovanje v eFP za Slovensko vojsko, predvsem pa o vlogi Slovenije, Črne Gore in predvidoma tudi Severne Makedonije v Natovi operaciji Okrepljena prednja prisotnost. V Latviji sicer pod kanadskim poveljstvom poleg Slovenije delujejo še Črna Gora, Albanija, Češka Republika, Islandija, Italija, Poljska, Slovaška in Španija.

V nadaljevanju se je minister srečal tudi s slovenskimi pripadnicami in pripadniki, ki delujejo v Latviji. Okrepljena prednja prisotnost deluje od leta 2017 v obliki štirih večnacionalnih bataljonskih bojnih skupin v Estoniji, Latviji, Litvi in na Poljskem kot okrepljen odziv Nata na bistveno spremenjeno varnostno okolje in grožnje na vzhodu. Slovenija kot ena od zaveznic v kanadsko vodeni bataljonski bojni skupini deluje od vzpostavitve junija 2019. Trenutno v bazi v Adažiju deluje 9. kontingent, ki ga sestavlja skupno 40 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Slovenskemu izvidniškemu vodu je dodan še 9-članski črnogorski izvidniški oddelek. S sodelovanjem v eFP Slovenija izboljšuje svoje obrambne zmogljivosti, bojno pripravljenost in interoperabilnost Slovenske vojske, obenem pa poglablja odnose z drugimi sodelujočimi zaveznicami.

Na delovnem kosilu z latvijskim obrambnim ministrom dr. Artisom Pabrikisom je minister Tonin govoril tudi o varnostnih razmerah v baltski regiji, dvostranskem sodelovanju na obrambno-vojaškem področju, predstavil pa mu je tudi prioritete slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.