Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan s člani združenja AmCham EU o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja

Državni sekretar Gašper Dovžan je na virtualnem dogodku ameriške gospodarske zbornice AmCham Evropske unije predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Unije. Poslovno združenje s sedežem v Bruslju tovrstne dogodke pripravlja tradicionalno ob nastopu predsedujoče države na čelo Sveta Evropske unije.
sedi, zadaj zastave

Državni sekretar Dovžan na srečanju z AmCham Evropske unije | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretar Dovžan je predstavil prednostne naloge predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije, ob tem pa se uvodoma osredotočil na krepitev odpornosti in okrevanje Unije, digitalno in zeleno preobrazbo ter strateško avtonomijo. Poudaril je, da bo za uspešen svetovni spopad s podnebno krizo velikega pomena konferenca COP26 novembra v Glasgowu, kjer si slovensko predsedstvo, tako kot na drugih področjih v skupnem interesu, želi tesnega transatlantskega sodelovanja. Državni sekretar Dovžan je izpostavil tudi razprave v okviru Konference o prihodnosti Evrope.

Slovenija bo posebno pozornost namenila prenovljenemu transatlantskemu partnerstvu. V Bruslju sta v juniju potekala vrhova Evropske unije z Združenimi državami Amerike in Kanado, v okviru katerih so bile podpisane ambiciozne in konkretne skupne izjave, ki bodo usmerjale aktivnosti v času slovenskega predsedovanja. Slovenija, ki se bo prednostno osredotočila na Zahodni Balkan, si tesnega sodelovanja z Združenimi državami Amerike želi tudi pri pospešitvi približevanja zahodnobalkanske regije transatlantskim povezavam.