Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Cugelj je nagovoril udeležence na visoki ravni v sklopu Berlinskega foruma

Na povabilo nemške ministrice za okolje Svenje Schulte se je državni sekretar Robert Cugelj udeležil visokega ministrskega dialoga o globalni kemijski varnosti.
Tako imenovani Berlinski forum je potekal preko audio-video konference in je bil dobro obiskan, s strani številnih ministrov in visokih predstavnikov svetovnih okolje-varstvenih in zdravstvenih organizacij.
Ds Cugelj na berlinskem forumu_AVK_ z nemško ministrico za okolje in predstavnikom WHO
1 / 2

Nemčija, ki je letos organizirala 5. mednarodno srečanje Medvladnega foruma o kemijski varnosti (ICCM),  želi s tem dogodkom svetovni javnosti poslati jasno sporočilo o pomembnosti globalnega pristopa k varnemu upravljanju s kemikalijami in utrditi zavezanost širokega nabora deležnikov. Med nje sodijo vlade, mednarodne organizacije, znanstvene sfere in javnosti, država organizatorka poziva k sodelovanju in izboljšanju upravljanja s kemikalijami in kemijskimi tveganji na globalnem nivoju, ki ga vzpostavlja leta 2006 sprejeta Mednarodna strategija ravnanja s kemikalijami (SAICM, Strategic Approach to International Chemicals Managemnent). 

Po nekaterih  raziskavah  izpostavljenost nevarnim kemikalijam še vedno predstavlja enega od ključnih vzrokov za smrtnost v državah v razvoju, pri čemer so najbolj  prizadene nekatere najbolj ranljive skupine. Državni sekretar Cugelj je na srečanju sodeloval s kratkim razmišljanjem o kemijski varnosti kot osnovni človekovi pravici ter o pomenu poštene, vse- vključujoče in enakopravne udeležbe vseh strani pri sprejemanju ukrepov za obvladovanje kemijskih tveganj.

Cugelj: "Potrebno je doseči globalno zavedanje in spodbuditi tiste, ki imajo moč odločanja k odgovornosti in posledično spremembam. Mednje sodimo tudi sami, odločevalci in politiki. V naših rokah je, da zagotovimo, da se ljudje ne bodo rabili izpostavljati kemikalijam, za potrebe njihovega delovanja in preživetja."


Za zaključek je Cugelj pozval še k globalnemu razmišljanju in ravnanju, kajti v kolikor poskrbimo samo "za svoj prag", s tem nismo rešili problema. Kemikalije ne poznajo meja, kakor tudi ne onesnaževanje okolja in posledično našega zdravja.