Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 6. julija 2021

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.17 si je pri sestopu z Jezerc, občina Bohinj, planinka poškodovala nogo. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovano planinko na kraju oskrbeli, nato pa so jo s helikopterjem Slovenske policije prepeljali na Rudno polje, kjer so jo prevzeli svojci.

Ob 16.39 se je na poti proti planini Prevala na Bornovi poti, občina Tržič, planinec poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Tržič so poškodovanega planina na kraju oskrbeli in z vozilom prepeljali v dolino, kjer so ga v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Tržič.

Ob 17.33 se je na poti iz Planine za Migovcem, občina Bohinj, izgubila planinka. Gorski reševalci GRS Bohinj so nepoškodovano planinko in njenega psa z vitlom dvignili v helikopter Slovenske policije, ki jo je prepeljal v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Brežice

Ob 17.54 se je na Glavnem trgu v Sevnici pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Poškodovanca so na kraju oskrbeli in prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Sevnica reševalci NMP Sevnica.

Izpostava Kranj

Ob 15.08 je na pobočju Dobrče, občina Tržič, jadralni padalec pristal na drevesu. Gorski reševalci GRS Tržič so nepoškodovanega padalca s tehničnim posegom rešili z drevesa in pospremili v dolino.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.44 je na Opekarni v Trbovljah padel kolesar s kolesom. Poškodovanca so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v Splošno bolnico (SB) Trbovlje reševalci NMP Trbovlje.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 17.30 je na Gojški planini v občini Kamnik občan padel z lestve. Reševalci NMP Kamnik so poškodovanca na kraju oskrbeli in pripravil za transport s helikopterjem. V Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je poškodovanca s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 12.25 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo HNMP s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz SB Jesenice v SB Izola. V Izoli so mesto pristanka zavarovali gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper.

Izpostava Postojna

Ob 11.43 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo HNMP s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz Ilirske Bistrica v UKC Ljubljana. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ilirska Bistrica so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica in HNMP pri prenosu osebe do helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 15.39 sta na Glavnem trgu v Sevnici trčili osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila in ji nudili prvo pomoč, usmerjali promet pred prihodom policije, odklopili akumulatorja, po izlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva in vozili umaknili z vozišča. Nudili so tudi pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila reševalcev NMP Sevnica, ki so v nesreči poškodovani osebi oskrbeli na kraju in ju nato prepeljali v ZD Sevnica.

Ob 21.55 sta na Zdolski cesti v Krškem trčila osebno vozilo in motorno kolo. V nesreči sta se dve osebi poškodovali. Reševalci NMP Krško so poškodovani osebi oskrbeli in prepeljali v SB Brežice. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali mesto nesreče, odstranili motor in počistili cestišče.

Izpostava Celje

Ob 14.06 je v naselju Gubno, občina Kozje, osebno vozilo trčilo v obcestni oporni zid. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.09 sta v križišču Karlovške in Roške ceste v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so prometno in požarno zavarovali kraj nesreče, očistili po vozišču razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorja in nudili prvo pomoč v nesreči poškodovani osebi.

Izpostava Maribor

Ob 21.27 so na Ptujski cesti v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP Maribor nudili prvo pomoč poškodovani osebi, odklopili akumulatorja in vpojna sredstva posuli po izlitih motornih tekočinah.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.47 sta na Vojkovi cesti v Novi Gorici trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, vpojna sredstva posuli po razlitih motornih tekočinah in očistili vozišče.

Izpostava Ptuj

Ob 13.55 so na Seliškarjevi ulici na Ptuju trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj prometne nesreče, odklopili akumulatorje, očistili po vozišču razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Ptuj pri oskrbi poškodovane osebe.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 21.49 je v Lopaci v občini Šentjur zagorel transformator na elektro daljnovodu. Požar so pogasili gasilci PGD Prevorje in Loka pri Žusmu. Okvaro na daljnovodu pa bodo odpravili vzdrževalci Elektro Celja.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.23 je zagorelo v stanovanju na Ulici Antona Skoka v Domžalah. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so pogasili tleče dele, prezračili stanovanje in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu dveh poškodovanih oseb.

Ob 18.47 je v Stegnah v Ljubljani v podjetju zagorela transformatorska postaja. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje so s tehničnim posegom odprli vrata postaje in pogasili požar, ki je uničil ventilator za hlajenje transformatorske postaje. Gasilci so prezračili prostore in odstranili uničen ventilator. Dežurni delavec Elektro podjetja je izklopil električno energijo.

Ob 22.53 sta na Poti na Rakovo jelšo v Ljubljani goreli baraka in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana Trnovo so pogasili požar. Vozilo in baraka sta bila v požaru v celoti uničena. O dogodku je bila obveščena tudi policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.30 je na Ulici Vinka Vodopivca v Kromberku, občina Nova Gorica, zagorelo v prostorih vrtca. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica in PGD Nova Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.01 je v naselju Dolnji Ajdovec, občina Žužemberk, zaradi pozabljene hrane na štedilniku zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. V požaru sta se dve osebi nadihali dima. Na kraju so ju pregledali reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto. Gasilci PGD Žužemberk in Ajdovec so pogasili požar ter prezračili in s termovizijsko kamero pregledali prostor.

Izpostava Postojna

Ob 23.04 je v naselju Gornji Zemon, občina Ilirska Bistrica, zagorel čebelnjak. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica, ki so pogasili goreč čebelnjak. V čebelnjaku je zgorelo 18 panjev, kmetijski stroj in še nekaj ostalega orodja. Čebelnjak je v celoti uničen.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Kranj

Ob 19.41 je v Podljubelju, občina Tržič, zagorelo tovorno vozilo. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj, PGD Bistrica pri Tržiču in Podljubelj so požar pogasili, ohladili pregrete dele ter odklopili akumulator in sanirali cestišče.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Postojna

Ob 14.38 je med Knežakom in Koritnicami, občina Ilirska Bistrica, gorelo na divjem odlagališču. Požar na površini hektarja so pogasili gasilci PGD Knežak. Požar je zajel tudi bale starega sena, grmičevje in suho travo v bližini.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 19.08 je v Ulici Frankolovskih žrtev v Celju občan na prostem vonjal plin. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj, opravili meritve in ogled okolice. Meritve niso zaznale prisotnosti plinov.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.37 je na Trgu Francoske revolucije v Ljubljani viličarju na plinski pogon iz jeklenke uhajal plin. Gasilci GB Ljubljana so zaprli plin na jeklenki viličarja.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 11.16 je v naselju Lahomno, občina Laško, iztekalo gorivo iz poškodovanega rezervoarja tovornega vozila. Gasilci PGE Celje in PGD Laško so zavarovali kraj nesreče in vpojna sredstva posuli po razlitem gorivu na cestišču v dolžini okoli 50 metrov.

Izpostava Kranj

Ob 12.03 je na Grencu, občina Škofja Loka, iz poškodovanega rezervoarja osebnega vozila iztekalo gorivo. Gasilci PGD Škofja Loka so preprečili nadaljnje iztekanje in očistili vozišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.35 je bil v naselju Zapotok, občina Ig, v vodnem zajetju Šumnik zaznan vonj po naftnih derivatih. Gasilci GB Ljubljana so opravili oljni in ph test, ki nista odstopala od normalnih vrednosti. O dogodku so bile obveščene pristojne službe. Predstavnik občine je občane obvestil o oporečnosti vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.40 so na Trgu 1. maja v Tolminu gasilci PGD Tolmin očistili po parkirišču razlite motorne tekočine na površini okoli štirih kvadratnih metrov.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.02 je v naselju Podhosta, občina Dolenjske Toplice, zaradi okvare tovornega vozila prišlo do izlitja olja po cestišču. Gasilci GRC Novo mesto so oljni madež na dolžini okoli 300 metrov posuli z vpojnim sredstvom ter očistili in oprali cestišče. Na kraju je bil prisoten tudi dežurni delavec cestnega podjetja.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.00 so na separaciji v naselju Volče, občina Tolmin, delavci pri delu naleteli na Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS). Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta topovsko granato avstrijske izdelave, kalibra 80 milimetrov, mase 7,5 kilogramov, in ročni bombi italijanske izdelave, mase 0,52 kilograma in 0,5 kilograma, iz obdobja 1. svetovne vojne odstranila in do uničenja shranila na varno.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.00 so v Libojah, občina Žalec, gasilci PGD Kasaze - Liboje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Koper

Ob 8.57 je bila na Bevkovi ulici v Ankaranu poplavljena klet stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Koper so iz kleti prečrpali okoli 300 litrov vode.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.54 so v Bilečanski ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata in tako omogočili vstop reševalcem NMP do obolele osebe.

Ob 13.05 so v naselju Stegne v občini Moravče gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri oskrbi občanke, ki je padla v kuhinji in prenosu iz stanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 12.16 so V zatišju v Mariboru gasilci GB Maribor s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in tako omogočili vstop reševalcem NMP Maribor do poškodovane osebe.

Izpostava Trbovlje

Ob 0.37 so v Knezdolu, občina Trbovlje, gasilci PGD Trbovlje mesto nudili pomoč reševalcem NMP Trbovlje pri reanimaciji in prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo 

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/