Skoči do osrednje vsebine

Simpozij EU-OSHA obeležil novo dobo varnosti in zdravja pri delu v EU

Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) je 5. 7. 2021 organizirala simpozij, na katerem so sodelovali predstavniki Evropske komisije, Evropskega parlamenta, slovenskega predsedstva Sveta EU ter evropskih sindikatov in združenj delodajalcev. Simpozija se je udeležila tudi državna sekretarka Mateja Ribič.

V interaktivni javni razpravi so strokovnjaki obravnavali ključna vprašanja v zvezi z izvajanjem okvira Strateškega okvira EU za varnost in zdravje pri delu za obdobje 2021–2027, ki ga je Evropska komisija sprejela konec letošnjega junija, in odgovarjali na vprašanja spletnega občinstva. Ena izmed razpravljavk je bila tudi državna sekretarka Mateja Ribič, ki je med drugim podprla potrebo po krepitvi  in posodobitvi nacionalnih inšpektoratov za delo ter izmenjavo izkušenj med njimi, kot tudi intenzivnejše usposabljanje inšpektorjev za delo – vse s ciljem, da bi se povečala njihova učinkovitost v razmerah hitrih sprememb v svetu dela. Poleg tega se ja zahvalila dr. Christi Sedlatscek za njeno dolgoletno podporo slovenskim aktivnostim na področju varnosti in zdravja pri delu.

Vsi razpravljavci so se strinjali, da začetek izvajanja okvira zaznamuje začetek novega obdobja na področju varovanja delavcev: ne glede na to, kje, kdaj in kako se opravlja delo, bi morali imeti vsi – brez izjeme – pravico do varnih in zdravih delovnih pogojev.

Evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit je v svojem nagovoru na simpoziju predstavil ključne prednostne naloge in ukrepe, ki so potrebni za izboljšanje varnosti in zdravja delavcev v prihodnjih letih. Dejal je: „Po krizi želimo ustvariti boljše razmere, zato mora biti naša prednostna naloga, da delavcem zagotovimo visoko raven zdravja in varnosti pri delu. Ko gre za smrtne žrtve, povezane z delom, se mora EU zavezati k znižanju njihovega števila na nič; v praksi je torej potrebno uresničiti pristop ,vizije nič‘. Zdravje pri delu seveda ne pomeni le našega fizičnega stanja, temveč tudi naše duševno zdravje in dobro počutje.“

Dr. Christa Sedlatschek, izvršna direktorica EU-OSHA je zagotovila: „EU-OSHA bo s pomočjo svoje obsežne mreže partnerjev spodbujala ukrepanje, sodelovanje in izmenjavo ter uresničila ambiciozne cilje tega strateškega okvira. Naše dejavnosti na različnih področjih, od preprečevanja kostno-mišičnih obolenj in stresa na delovnem mestu do boja proti raku, povezanim z delom, dokazujejo našo zavezanost k spodbujanju kulture preprečevanja po vsej Evropi in zunaj nje.“