Skoči do osrednje vsebine

Praznovanje 30. obletnice slovenske samostojnosti s Slovenci v Porabju

Monošter, 2. julij 2021 - Generalni konzulat RS v Monoštru je ob 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije in začetku slovenskega predsedovanja Svetu EU priredil praznični sprejem. Goste je pozdravila generalna konzulka Metka Lajnšček. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca. Slednji je porabskim rojakom izrekel zahvalo za njihova prizadevanja za ohranitev slovenske identitete ter krepitev narodne pripadnosti med mladimi generacijami. Izpostavil je dosežke, ki smo jih Slovenci dosegli v rosnih letih osamosvajanja, ter prispevek rojakov v zamejstvu in po svetu.

Sprejema so se udeležili pripadniki porabske slovenske skupnosti, visoki gostje iz obeh obmejnih madžarskih županij - Železne in Zalske županije, župani porabskih in sosednjih slovenskih občin, predstavniki gospodarstva, šolstva, kulture in medijev ter predstavniki cerkve z obeh strani meje. V kulturnem programu so nastopili učenci dvojezičnih osnovnih šol Števanovci in Gornji Senik in glasbena skupina Marko banda iz Prekmurja.

Na obloženi praznični mizi je bilo 30 hlebcev kruha kot simbol domačnosti, doma in domovine. V krogu na tleh so bile položene rumene zvezdice kot simbol naše povezanosti v Evropski uniji.