Skoči do osrednje vsebine

Pogovor državnega sekretarja Dovžana z ministrico za zunanje zadeve in diasporo Republike Kosovo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan in ministrica za zunanje zadeve in diasporo Republike Kosovo Donika Gërvalla-Schwarz sta na videokonferenčnem sestanku, poleg ocene dvostranskih odnosov, izmenjala stališča o evro-atlantskih aspiracijah Kosova, tudi z vidika drugega slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Poudarila sta pomen ohranjanja kredibilne evropske perspektive za države Zahodnega Balkana, s čimer se dodatno pripomore k stabilizaciji regije.
sedi in gleda v ekran, zastave na mizi, pogled od strani

Državni sekretar Dovžan med pogovorom | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretar Dovžan je sogovornico seznanil s prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije in dodal, da bomo posebno pozornost namenili tudi Zahodnemu Balkanu. Oktobra je načrtovan Vrh EU-Zahodni Balkan. Slovenija si bo v času predsedovanja prizadevala za krepitev transatlantskih odnosov in utrjevanje strateških zavezništev z državami, s katerimi nas povezujejo skupne vrednote.

Državni sekretar Dovžan je poudaril pomen spoštovanja vladavine prava, boja proti organiziranemu kriminalu in korupciji. Izrazil je pričakovanje po nadaljevanju dialoga Beograd – Priština z namenom normalizacije dvostranskih odnosov med Srbijo in Kosovom. Slovenija pričakuje konstruktivno angažiranost vseh sodelujočih in izpolnjevanje sprejetih dogovorov.