Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch na prireditvi »Pesmi v eno se strnile« v Bazovici

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes, 6. julija 2021, v cerkvi sv. Marije Magdalene v Bazovici udeležila slovesnosti v zahvalo za 30 let samostojne Slovenije z naslovom »Pesmi v eno se strnile«, ki jo je pripravila Zveza cerkvenih pevskih zborov Trst.

Med govorom.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch. | Avtor: USZS

1 / 3

Pri sveti maši, ki jo je daroval vikar msgr. Anton Bedenčič, so se spomnili tudi vseh žrtev vojne za Slovenijo. Priložnostni mešani zbor pevcev Zveze, pod vodstvom prof. Bogdana Kralja, je izvedel Mašo v čast sv. Jožefu skladatelja Matije Tomca in skladbe nekaterih drugih slovenskih avtorjev. Za orgelsko spremljavo je poskrbel Tomaž Simčič, celoten glasbeni program pa je sestavila Zulejka Devetak, prejemnica Černetove nagrade za leto 2020.

Ministrica je v svojem pozdravu poudarila, da jo veseli, da se lahko danes, s prelepo slovensko pesmijo, skupaj zahvaljujemo za 30 let naše domovine: »Kdor poje, dvakrat moli, pravi star slovenski pregovor. Danes, tu, v cerkvi sv. Marije Magdalene, se spoznanje naših prednikov zagotovo v polnosti uresničuje. Ko je bilo najlepše ali najhuje v zgodovini našega naroda, je vedno spregovorila pesem! Naj danes boža naša srca, ki smo se tukaj zbrali, ker v srcu dobro mislimo. Hvala, Zveza cerkvenih pevskih zborov,  hvala pevskemu zboru, da smemo na tako lep, duhovno in kulturno privzdignjen način praznovati trideset let slovenske države. Ali kot je zapisal pisatelj Alojz Rebula: 'Razkošje je biti Slovenec in to razkošje nam je samo enkrat dano'«, je med drugim v pozdravu povedala ministrica.