Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. julija 2021.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 17.18 je na Kališču, občina Preddvor, jadralni padalec pristal na drevesu. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranj so padalca nepoškodovanega rešili z drevesa.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.18 je posadka helikopterja Slovenske vojske v spremstvu sekundarne ekipe Kliničnega centra Ljubljana s helikopterjem prepeljala dojenčka v inkubatorju iz Splošne bolnišnice (SB) Murska Sobota v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.28 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljala obolelo osebo iz Slovenj Gradca v UKC Maribor. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Golavabuka so zavarovali mesto pristanka in vzleta helikopterja.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 19.18 je na cesti pod Soriško planino v občini Železniki osebno vozilo zapeljalo s ceste in trčilo v drevo. Tri osebe so se poškodovale. Eno od teh je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP na krovu prepeljala v UKC Ljubljana, drugi dve pa so oskrbeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka. Gasilci PGD Škofja Loka so pomagali pri oskrbi poškodovanih, na vozilu so odklopili akumulator, vozilo izvlekli nazaj na cesto, očistili cestišče in zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.59 sta v Kranjčevi ulici v Ljubljani trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in vpojna sredstva posuli po izlitih motornih tekočinah. Reševalci NMP Ljubljana so oskrbeli poškodovano motoristko.

Ob 16.10 sta v naselju Želodnik, občina Domžale, v križišču trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci Centra za zaščito in reševanja (CZR) Domžale, ki so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulator in nudili pomoč policiji. Reševalci NMP Domžale so eno poškodovano osebo oskrbeli na kraju dogodka.

Ob 18.04 sta v križišču Zaloške in Zadobrovske ceste v Ljubljani trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorja in počistili cestišče. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.47 se je na cesti Kobarid–Tolmin, v bližini vasi Idrsko v občini Kobarid, pripetila prometna nesreča v kateri se je osebno vozilo prevrnilo na streho, v vozilu pa je ostala ukleščena oseba. Posredovali so gasilci PGD Kobarid, ki so s tehničnim posegom iz vozila rešili voznico in jo predali reševalcem NMP Tolmin. Z avtodvigalom so postavili vozilo na kolesa, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine na vozišču in nudili pomoč pri nalaganju poškodovanega vozila na vozilo avto vleke.

Ob 9.50 sta v križišču v Rožni Dolini, občina Nova Gorica, trčili vozili. Posredovali so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so zavarovali kraj nesreče in nevtralizirali razlite motorne tekočine na vozišču. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Nova Gorica.

Ob 15.27 je v kraju Staro selo, občina Kobarid, voznik z osebnim vozilom zapeljal s ceste in trčil v obcestno bankino. Gasilci PGD Kobarid so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč vlečni službi pri nalaganju poškodovanega vozila. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.17 je v Jevnici, občina Litija, v kuhinji stanovanjske hiše zagorela napa, ogenj pa se je širil na kuhinjske elemente. Gasilci PGD Jevnica so požar pogasili, odklopili elektriko in objekt preventivno pregledali.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.12 je zagorelo v skladiščnih prostorih igralnice Casino Fortuna v Rožni dolini v občini Nova Gorica. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica so požar v elektro omarici pogasili, prezračili in očistili prostore ter nudili prvo pomoči osebi, ki se je nadihala dima. Oskrbeli so jo reševalci NMP Nova Gorica.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 6.41 je v Beblerjevi ulici v Kopru zagorelo osebno vozilo. Še pred prihodom gasilcev Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper je požar v predelu motorja pogasil lastnik. Gasilci so samo še ohladili predel motorja.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 17.54 je na Bivju v občini Koper ob železniški progi gorela trava na površini okoli 1000 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Pobegi-Čežarji.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.24 so v naselju Spodnja Senica, občina Medvode, zagorela zložena drva. Posredovali so gasilci PGD Sora. Pogasili in premetali so približno 6 kubičnih metrov drv.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.22 so v Murski Soboti gorele smeti na površini okoli treh kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Murska Sobota.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 14.26 je v Pristavi v občini Vojnik neznana oseba na betonsko površino okoli bazena in v bazen zlila odpadno motorno olje. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so z vpojnimi sredstvi sanirali razlito olje z gladine vode in okoli bazena.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.11 SO gasilci GB Ljubljana posredovalni na Barjanski cesti v Ljubljani, kjer je bila v vodi opažena bela snov. Po prvih podatkih je izvor onesnaženja bližnje gradbišče. Gasilci so izmerili pH vrednost in obvestili pristojne službe. Na kraju je bila tudi policija.

Izpostava Maribor

Ob 14.54 je v garažni hiši na Koroški cesti v Mariboru iztekalo gorivo iz rezervoarja vozila. Gasilci JZ GB Maribor so s pomočjo absorpcijskega sredstva izteklo gorivo popivnali in ga shranili v vedra, ki jih bo odstranil hišnik objekta. Do onesnaženja okolja ni prišlo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.51 so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica posredovali na železniški postaji v Novi Gorici, kjer so iz okvarjenega rezervoarja vlakovnega delovnega stroja prečrpali nafto in sanirali kraj iztekanja.

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Koper

Ob 11.43 je zaradi okvare na vodovodnem omrežju Rižanskega vodovoda Koper motena oskrba s pitno vodo na območju Barizonov in Lazareta. Okvaro so odpravili dežurni delavci Rižanskega vodovoda Koper.

Ob 12.14 je zaradi okvare na vodovodnem omrežju Rižanskega vodovoda Koper motena oskrba s pitno vodo na Dolinski cesti v Kopru. Okvaro so dežurni delavci odpravili ob 14.30.

Izpostava Murska Sobota

Med 20.34 in 21.27 uro je bila v Razdelilni transformatorski postaji (RTP) Mačkovci na izvodu voda za Mursko Soboto v izpadu dobava električne energije 1370 odjemalcem. Delavci Elektra Maribor so napako odpravili.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 3.48 je v naselju Gortina v občini Muta, zaradi sanacijskih del, na strehi stanovanjskega objekta prišlo do puščanja strehe. Gasilci PGD Muta so z namenskimi ceradami prekrili okoli 120 kvadratnih metrov strehe in preprečili nadaljnje zamakanje.

Izpostava Celje

Ob 16.18 so v Tomšičevi ulici v Žalcu gasilci PGD Žalec s tehničnim posegom odprli okno in rešili ujeto osebo na balkonu stanovanju bloka.

Izpostava Kranj

Ob 08.05 se je v naselju Okroglo, občina Naklo, čez cesto podrlo drevo Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Kranj so drevo razžagali in odstranili s ceste.

Ob 20.00 so na Cesti Revolucije na Jesenicah gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom rešili ujeto osebo iz kabine okvarjenega dvigala, ga izklopili iz obratovanja in obvestili pristojni servis.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.00 je na Viški cesti v Ljubljani v sanitarijah poslovnega objekta prišlo do razpoke cevi na sanitarnem kotličku. Gasilci GB Ljubljana so zaprli glavni ventil na objektu in zavarovali kotni ventil. 

Ob 11.41 je v nakupovalnem centru na Premrlovi ulici v Ljubljani pri vzdrževalnih delih prišlo do okvare hidranta. Pred prihodom gasilcev so zaposleni že uspeli omejiti iztekanje. Gasilci GB Ljubljana so pregledali hidrant in pomagali pri sanaciji.

Izpostava Maribor

Ob 1.18 so v Ulici Ruške čete v Rušah gasilci PGD Ruše nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu obolele osebe.

Ob 11.51 se je na Meljski cesti v Mariboru na prazen parkiran avtobus podrlo drevo. Gasilci JZ GB Maribor so s pomočjo avtodvigala drevo odstranili in razžagali.

Izpostava Murska Sobota

Ob 21.34 so v Gornji Radgoni gasilci PGD Gornja Radgona v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, kjer so našli preminulo osebo.

Izpostava Postojna

Ob 12:46 so na Volaričevi ulici v Postojni gasilci PGD Postojna s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja, v katerem so našli preminulo osebo.

Izpostava Trbovlje

Ob 7.59 so na Polju v Zagorju ob Savi gasilci PGD Zagorje - mesto na parkirišču razžagali in odstranili dva podrta drevesa, ki sta poškodovala dve osebni vozili. Na kraju je bila prisotna policija.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/