Skoči do osrednje vsebine

Razstava likovnih del Slavice Štrukelj Kokoravec in Leye Marinčič »Vsi smo eno«

Na Ministrstvu za obrambo je odprta razstava slikarke Slavice Štrukelj Kokoravec in kiparke Leye Marinčič. Likovni ustvarjalki sta mama in hči, ki sledita izvirnosti in svojstvenosti. Njuna dela se odlikujejo z izostrenim likovno-estetskim občutkom in eksperimentalnim raziskovanjem.

Slikarka Slavica Štrukelj Kokoravec prisega na barvo in se ukvarja s strukturo njenega nanosa. Pri nanašanju si je namreč domislila poseben izvajalski postopek, za katerega je značilno, da osebno vodi in usmerja barvo, hkrati pa ji pušča svobodo.  Izrazni repertoar v najnovejših delih razpira tudi na avtorsko intimen način uporabljena aplikativna tehnika kolaža. Z njo na likovno prepričljiv način modelira posamezne figuralne like.

V Leyi Marinčič je že od otroštva tlela ustvarjalna iskrica in prvi poskusi so razkrili njen bogat ustvarjalni potencial. Njena dela premorejo izrazito inovativnost. Nastajajo iz teratona, steklenih vlaken in drugih povsem nekonvencionalnih kiparskih materialov. Njeni vsebinski in likovni akterji so zmaji (»Ljubljančki«), konji in bik. Njihove podobe so pravi zaklad različnosti, saj izvirno variabilno spreminjajo svojo pojavno obliko in položaj ter razkrivajo najrazličnejša stanja in nravi. So tako karakterno zgovorne, da učinkujejo celo kot pravi portreti.