Skoči do osrednje vsebine

Pogoji vstopa na Madžarsko in veljavni ukrepi v boju proti Covid19

Slovenski državljani, ki prihajajo iz držav EU, lahko od 23. junija 2021 vstopijo na ozemlje Madžarske po kopnem brez omejitev.
Sprostitev ukrepov velja tudi znotraj države. Od 3. julija 2021 v hotelskih nastanitvah in restavracijah ni več potrebno predložiti potrdil o cepljenju ali o prebolevnosti, niti PCR testa.

Od 3. julija dalje, ko so na Madžarskem cepili 5,5 mio. ljudi, veljajo naslednje sprostitve ukrepov:
- maske niso več obvezne, razen v bolnišnicah in socialnih zavodih;
- potrdila o cepljenju ni več potrebno predložiti v restavracijah, nastanitvenih in rekreacijskih objektih, na kulturnih prireditvah in na predstavah s predhodno rezerviranimi sedeži;
- v trgovinah ni več omejevanja števila kupcev, prav tako ni obvezno ohranjanje medsebojne razdalje;
- dovoljeno število udeležencev na zasebnih in družinskih prireditvah se je povečalo s 50 na 100, na porokah pa z 200 na 400;
- za športne, glasbene in plesne prireditve, za prireditve v zaprtih prostorih ali na prostem, kjer je prisotnih več kot 500 udeležencev, ostajajo v veljavi prejšnji predpisi (omejitev števila udeležencev, obvezna predložitev potrdila o cepljenju). Mladoletniki se teh prireditev lahko udeležujejo le z veljavnim potrdilom o cepljenju ali v spremstvu s skrbnikom, ki mu je dovoljen vstop in ki lahko predloži potrdilo o cepljenju.
Madžarska omogoča tranzit potnikov tudi preko letališča v Budimpešti. Žal je nemogoče zagotoviti, da bodo vsi izvajalci storitev poznali in spoštovali ureditve, zato lahko občasno prihaja do težav pri vkrcanju na letalo. Za vstop na Madžarsko preko letališča letalska družba pogosto zahteva potrdilo o tranzitu. Za izdajo potrdila, se obrnite na veleposlaništvo RS (bodisi v državi, iz katere potujete, ali v državi, kamor potujete).
Podrobnejše informacije o pogojih vstopa na Madžarsko so dostopne na spletni strani madžarske policije http://www.police.hu/en/content/information-on-general-rules-of-border-crossing.