Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. julija 2021

Neurje

Včerajšnje močno deževje je zvečer od zahoda zajelo večji del države. V drugi polovici noči so se padavine umirile. Največ dela so imeli gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kamnik, kjer je bilo samo v Kamniku zalitih 13 stanovanj. Čistili so zamašene odvodne cevi in jaške ter črpali vodo. Meteorne vode so črpali tudi gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper v Piranu, kjer je bil zalit skladiščni prostor, v naselju Voglje pri Šenčurju so gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj potegnili osebno vozilo, ki je obtičalo v poplavljenem podvozu pod avtocesto. Pri naselju Završe v občini Mislinja pa se je na cestišče usulo kamenje in oviralo promet. Posredovali so delavci cestnega podjetja VOC Celje.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 15.32 je na ferati Pršivec, občina Bohinj, na tujo planinko priletel kamen in jo hudo poškodoval. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj ter posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo GRS na krovu. Planinka je poškodbi na kraju dogodka podlegla. 

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.30 je posadka s helikopterjem SV z medicinsko ekipo na krovu poletela v Šempeter pri Gorici in iz tamkajšnje bolnišnice prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 18.43 sta na cestnem odseku Drnovo–Veliki Podlog, občina Krško, trčili osebni vozili. Poškodovalo se je šest oseb. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi ponesrečencev, policiji pri usmerjanju prometa ter vlečni službi pri odstranitvi vozil s cestišča. Z vpojnimi sredstvi so posuli razlite motorne tekočine in počistili cestišče. Reševalci NMP Krško so poškodovane osebe oskrbeli na kraju in dve prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 15.06 sta na Rogli, občina Zreče, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Motorist se je poškodoval. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovancu ter zavarovali območje za pristanek helikopterja. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Slovenske Konjice so poškodovanega motorista oskrbeli, nato pa je na kraj dogodka poletel helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči iz Maribora, ki je poškodovanega prepeljal v UKC Maribor.

Izpostava Koper

Ob 0.16 je na avtocesti v smeri Ljubljana–Koper v občini Koper osebno vozilo trčilo v steno predora Kastelec. Gasilci JZ GB Koper in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem Reševalne službe slovenske Istre, ki so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Izpostava Kranj

Ob 15.41 sta pri naselju Gabrk, občina Škofja Loka, trčili osebni vozili. Ena oseba se je poškodovala. Gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka in na vozilih odklopili akumulatorja.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.45 je na avtocesti Ljubljana–Koper v občini Brezovica osebno vozilo trčilo ob odbojno ograjo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 19.07 sta v Turnerjevi ulici v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine in odklopili akumulatorja. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ptuj

Ob 20.10 je v naselju Mala Varnica, občina Videm, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v obcestni jarek in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, osebno vozilo postavili na kolesa in z vpojnimi sredstvi posipali iztekle tekočine.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 6.17 je v naselju Vrhole pri Slovenskih Konjicah v občini Slovenska Bistrica zagorela toplotna črpalka v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so požar, ki je zajel in poškodoval lesene police ob toplotni črpalki in oplesk v prostoru, pogasili in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.02 je v krožišču na Vrtojbenski obvoznici v naselju Miren, občina Miren - Kostanjevica, zagorelo osebno vozilo. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske (JZ GRD GE) Nova Gorica in PGD Šempeter so omejili in pogasili goreče vozilo. Usmerjali so promet do prihoda policije, odklopili akumulator na osebnem vozilu ter poskrbeli za čiščenje vozišča.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 15.04 so na Martinj hribu pri Malem mostu, občina Logatec, goreli odpadki na deponiji. Okoli dvajset kubičnih metrov gorečih odpadkov so pogasili gasilci PGD Dolnji Logatec.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.52 je v bližini naselja Kočevske Poljane, občina Dolenjske Toplice, gorel kup odpadnega vejevja. Gasilci PGD Dolenjske Toplice in Podturn so nadzorovali požar in pogasili požarišče.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 11.41 so gasilci GB Ljubljana in PGD Podpeč v gozdu pri naselju Prevalje pod Krimom, občina Brezovica, na prošnjo policije na lokaciji odloženega materiala iz katerega je izhajal neprijeten vonj opravili meritve plinov v ozračju. Zaznali so prisotnost amonijaka, ki pa je bil na razdalji dveh metrov od materiala že pod vrednostjo dovoljene koncentracije. Policisti so območje zaščitili s trakom in sprožili nadaljnje postopke s strani pristojnih služb in oseb.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ptuj

Ob 20.36 je v naselju Lovrenc na Dravskem polju, občina Kidričevo, občan pri čiščenju podrte lope naletel na šolski naboj ročnega raketometa, jugoslovanske izdelave. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Vzhodnoštajerske regije sta naboj prevzela in prepeljala v ustrezno skladišče.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Murska Sobota

Med 14.44 in 15.03 uro je v razdelilni transformatorski postaji (RTP) Radenci na izvodu voda za Ljutomer izpadla distribucija električne energije. Brez električne energije je bilo 100 odjemalcev. Delavci Elektra Maribor so napako odpravili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 11.41 se je v garažni hiši na Muzejskem trgu v Kopru, zablokiralo dvigalo zaradi prevelikega števila oseb v kabini. Gasilci JZ GB Koper so odprli vrata kabine dvigala, da so ljudje lahko izstopili.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.45 so v Ulici Nikole Tesle v Domžalah gasilci v stanovanjskem bloku iz zaklenjene kopalnice s tehničnim posegom rešili mladoletno osebo.

Ob 16.48 so v večstanovanjskem objektu v Lepodvorski ulici v Ljubljani v kabini okvarjenega dvigala ostale ujete tri osebe. S tehničnim posegom so jih iz kabine rešili gasilci GB Ljubljana. 

Izpostava Maribor

Ob 1.29 je na Betnavski cesti v Mariboru zaradi poškodovane vodovodne cevi iztekala voda v stanovanju večstanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli glavni ventil in tako preprečili nadaljnjo iztekanje.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/