Skoči do osrednje vsebine

Čestitka ministrice dr. Jaklitsch Zedinjeni Sloveniji ob prejemu srebrnega reda za zasluge Predsednika RS

Danes je na posebni slovesnosti predsednik Republike Slovenije Borut Pahor Zedinjeni Sloveniji - krovnemu društvu Slovencev v Argentini, vročil državno odlikovanje srebrni red za zasluge za pomembno vlogo pri slovenskem osamosvajanju in mednarodnem priznanju Republike Slovenije ter za 70 let dragocenega ohranjanja slovenstva med Slovenci v Argentini.

Odlikovanje je prevzel predsednik društva Jure Komar.  Slovesnosti se je udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch, ki je predsedniku Komarju čestitala ob prejemu odlikovanja in izrazila veliko zadovoljstvo, da je bil tudi na najvišji ravni prav v tem jubilejnem letu prepoznan trud in pomen slovenske skupnosti v Argentini, in še posebej Zedinjene Slovenije, tako pri osamosvojitvi in priznanju mlade države kot tudi pri ohranjanju slovenske identitete, kulture in jezika med rojaki v tej južnoameriški državi.

Zedinjena Slovenija združuje v Argentini živeče in delujoče slovenske družine in organizacije povojnega slovenskega izseljenstva že vse od leta 1948, torej več kot 70 let. Ob ustanovitvi je društvo zagotavljalo pomoč slovenskim beguncem v Argentini, moralno in gospodarsko podporo, zastopali so njihove interese in skrbeli za ohranjanje slovenstva, vrednot in stika med drugimi slovenskimi priseljenci v tej državi. Skozi čas je društvo razširilo svoje delovanje, danes so aktivno vpeti v kulturno, športno, mladinsko, gospodarsko, versko življenje tamkajšnjih Slovencev. Pod njihovim okriljem delujejo slovenske osnovne šole in Srednješolski tečaj ravnatelja Marka Bajuka, združujejo in podpirajo pa tudi številne druge organizacije. Izdajajo glasilo Svobodna Slovenija, ki je danes še edini časopis slovenskih izseljencev, ki izhaja tedensko in bo letos obeležil 80. obletnico. Izredno vlogo so odigrali tudi v času osamosvajanja Slovenije. Delovali so organizirano, z željo, da argentinski javnosti predstavijo resnično stvarnost in dogajanje v Sloveniji. Povezovali so se s politiki in drugimi vplivnimi osebnostmi, organizirali manifestacije v prestolnici ter po drugih mestih, pisali pisma, nastopali po televiziji in radijih, krepili odnose z lokalnimi in državnimi oblastmi. Zedinjena Slovenija je do imenovanja prvega posebnega pooblaščenca Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije opravljala tudi naloge predstavništva Slovenije. Gotovo je bila prav zaradi njihovega izjemnega prispevka Argentina, poleg Urugvaja in Čila, prva južnoameriška država, ki je priznala samostojno in neodvisno Republiko Slovenijo.