Skoči do osrednje vsebine

Na letališču Cerklje ob Krki pristal Il-76TD

Posodobitev letališča Cerklje ob Krki, kjer ima sedež 15. polk vojaškega letalstva Slovenske vojske je bila najpomembnejši mejnik v procesu modernizacije in rekonstrukcije letališča.

Danes je v okviru prevoza španskega helikopterja Tiger na letališču v Cerkljah ob Krki pristalo strateško transportno letalo Iljušin Il-76TD letalske družbe Silkway Airlines iz Azerbajdžana. Letalo je priletelo iz Leipziga in se dotaknilo piste ob 8.49 uri. Močan hrup letalskih motorjev je dajal slutiti, da nad Dolenjsko leti veliko letalo. In res je ogromno. Čez krilo meri 50,5m, v dolžino pa slabih 47m.

Vodja letaliških služb 107. LEBA stotnik Matej Cvetko je povedal, da se na prihode tako velikih letal posebej pripravijo in dodal: »V katalogu letal preverimo kakšno oskrbo tako letalo potrebuje. Preverimo koliko goriva potrebuje in katere so nevarnosti. Od prevoznika dobimo zahteve za oskrbo letala in posadke tako, da se lahko ustrezno pripravimo. Mi smo za prihode tako velikih letal pripravljeni. Tehniko imamo, ljudje pa so tudi usposobljeni.«

Letalo je priletelo v Slovenijo po naročilu španske vojske, ki je iz Slovenije v Španijo prepeljala poškodovani helikopter Tiger, ki je sodeloval na vojaški vaji Jadranski udar. 15. polk vojaškega letalstva je pri transportu nudil logistično podporo. »Oddelek vzdrževanja je zagotovil parkiranje letala in agregat za zunanje napajanje, Kontrola zračnega prometa je navajala letalo do pristanka, dispečer je usklajeval delo letaliških služb, gasilsko reševalna služba je zagotavljala osmo kategorijo letališča. Zaradi velikosti letala smo morali angažirati tudi Poklicno gasilsko enoto Krško. Prisotna je bila tudi zdravstvena ekipa.« je povedal stotnik Matej Cvetko in sklenil, da s prenovo letališča in posodobitvijo sistema za oskrbo z letalskim gorivom pričakujejo povečanje letalskega prometa.

Za prevoz helikopterja in ostale opreme ter delov do letala Il-76TD so poskrbeli pripadniki 107. letalske baze. Tam pa je delo prevzela ekipa letala in pripadniki španske vojske, ki so helikopter in opremo naložili v slabih treh urah. Sledil je zagon motorjev in vzlet ter let letala proti Madridu.