Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. julija 2021

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 14.23 si je pri sestopu z Viševnika, občina Bohinj, planinec pri padcu poškodoval roko in nogo. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj in dežurna ekipa za reševanje v gorah so poškodovanega planinca na kraju dogodka oskrbeli. Helikopter Slovenske vojske (SV) ga je prepeljal v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Ob 15.48 se je pri Stegovniškem slapu v Jelendolu, občina Tržič, pohodnica pri padcu poškodovala nogo. Reševalci GRS Tržič so poškodovanko imobilizirali in predali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Tržič.

Ob 17.55 se je pri sestopu s Češke koče, občina Jezersko, pri padcu poškodovala planinka. Poškodovanko so na kraju oskrbeli in nato na klasični način prenesli gorski reševalci GRS Jezersko.

Ob 20.16 sta se pri sestopu s planine Lopučnica v občini Bohinj izgubili planinki. Gorski reševalci GRS Bohinj so nepoškodovani planinki našli in na klasični način pospremili do Koče na sedmerih jezerih.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.50 se je pri koči pri Krnskih jezerih, občina Kobarid, poškodoval tuji planinec. Aktivirani so bili reševalci GRS Bovec. Helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah je poškodovanca prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.39 si je v bližini Črnuške Gmajne v Ljubljani pri padcu s kolesom kolesarka poškodovala desni kolk. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in reševalci GRS Ljubljana so jo imobilizirali in z nosili prenesli do mesta predaje, kjer so jo prevzeli reševalci Reševalne postaje (RP) Ljubljana.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 17.49 so na Verdu v občini Vrhnika Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Stara Vrhnika in Verd nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 17.55 so v naselju Materija v občini Hrpelje – Kozina gasilci PGD Materija nudili pomoč neodzivni osebi do prihoda reševalcev NMP Sežana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.04 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor poletel v Slovenj Gradec. Iz tamkajšnje bolnišnice je v UKC Maribor prepeljal obolelo osebo.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 16.18 sta na obvoznici v naselju Žadovinek, občina Krško, trčila kombinirano vozilo in motorno kolo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na obeh vozilih, po izteklih motornih tekočin posuli z vpojnimi sredstvi, očistili vozišče ter nudili pomoč policistom, reševalcem NMP Krško, delavcem vlečne službe pri odstranitvi vozila in pogrebni službi. Motorist je na kraju nesreče podlegel poškodbam.

Izpostava Celje

Ob 1.46 je na Cesti XIV. divizije v Štorah osebno vozilo trčilo v betonski steber. Ena oseba je bila poškodovana in prepeljana v SB Celje. Gasilci PGE Celje so prometno in požarno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z absorbentom posuli razlite motorne tekočine ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Celje. Osebno vozilo je uničeno.

Izpostava Koper

Ob 15.30 sta na Ankaranski cesti v Kopru trčila motorno kolo in kolesarka. Poškodovano kolesarko so reševalci Reševalne službe slovenske Istre prepeljali v SB Izola. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka in z vpojnim sredstvom posuli iztekle tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.51 se je na Industrijski cesti v Domžalah pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, reševalci NMP Domžale pa so poškodovanega kolesarja oskrbeli in prepeljali v bolnišnico.

Ob 14.03 sta na avtocesti Vrhnika–Ljubljana, pri Brezovici v občini Log – Dragomer, trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih ter posuli cestišče z vpojnim sredstvom. Poškodovanih ni bilo.

Ob 10.07 se je na Dobenem, občina Mengeš, pri padcu z motociklom poškodoval motorist. Gasilci PGD Mengeš in Kamnik so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč pri oskrbi poškodovanca reševalcem NMP Domžale, ki so nato poškodovanca na kraju dokončno oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.33 se je v Cankarjevi ulici v Murski Soboti zgodila prometna nesreča z udeležbo osebnega vozila. Gasilci PGD Murska Sobota so s tehničnim posegom iz vozila rešili ponesrečenca, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP ter zavarovali kraj dogodka.

Izpostava Postojna

Ob 23.14 so na avtocesti Koper – Ljubljana pri počivališču Studenec v občini Postojna trčila vozilo s priklopnikom in osebni vozili. Gasilci PGD Postojna in Razdrto so zavarovali in osvetljevali kraj nesreče, odklopili akumulatorje na vozilih, očistili po vozišču razlitih motornih tekočin, preventivno pregledali osebno vozilo, katero so pogasili mimoidoči in nudili pomoč reševalcem NMP Postojna in Sežana pri oskrbi poškodovanih oseb. Avtocesta je bila popolnoma zaprta.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.20 je v naselju Podgorje, občina Slovenj Gradec, prišlo do prometne nesreče z udeležbo osebnega vozila. Poškodoval se je voznik vozila. Gasilci PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP, nevtralizirali razlite motorne tekočine in pomagali vlečni službi pri odstranitvi osebnega vozila. Poškodovanca so reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem odpeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 12.35 se je v Begunjski ulici v Kranju v stanovanju smodila pozabljena hrana na štedilniku. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so vlomili v stanovanje in s štedilnika odstavil zažgano hrano ter prezrači stanovanje. Ena oseba se je nadihala dima, reševalci NMP Kranj so jo odpeljali v zdravstveni dom.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 0.04 je v Simonovem zalivu, občina Izola, gorelo plovilo. Požar je začela gasiti mimo vozeča barka. Pomorska policija je v bližini gorečega plovila na krov prevzela moškega ter ga pripeljala na obalo. Gasilci JZ GB Koper so mu do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč, zatem je bil zaradi lažjih opeklin in odrgnin prepeljan v SB Izola. Oskrbeli so tudi žensko, ki je priplavala iz smeri gorečega plovila in nato skupaj s Službo za varovanje obalnega morja (SVOM) dokončno pogasili požar.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 13.35 so na Cesti krških žrtev v Krškem gasilci PGE Krško pogasili požar, ki je nastal pod kupom starega železja, in preprečili nadaljnjo širitev ognja.

Ob 21.25 je v bližini naselja Kerinov Grm, občina Krško, gorelo strnišče. Gasilci PGE Krško in PGD Veliki Podlog so požar pogasili in preprečili širitev požara na bližnje pšenično polje.

Ob 22.50 je v bližini naselja Kerinov Grm, občina Krško, gorelo strnišče. Požar so pogasili gasilci PGE Krško in PGD Veliki Podlog.

Izpostava Koper

Ob 19.54 je nad naseljem Loka, občina Koper, grel železniški prag na nedostopnem delu proge. Gasilci JZ GB Koper so skupaj z delavcem Slovenske železniške pogasili goreč prag.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.18 je gorelo v gozdu ob Poti Roberta Blinca v Ljubljani. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana -Vič so prekopali in zalili z vodo okoli 20 kvadratnih metrov gozdne površine.

Ob 23.16 sta v bližini Leskovškove ceste v Ljubljani goreli vrtičkarski baraki. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova Sneberje Novo polje.

Ob 23.34 je na Uršičevem Štradonu v Ljubljani gorela suha trava. Požar na površini okoli petih kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 11.53 je v naselju Zgornji Slemen – del, občina Maribor, zagorelo drevo. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.10 je ob Kološevi ulici v Murski Soboti gorela travnata površina, velikosti 50 x 150 metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Murska Sobota.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.50 je v bližini naselja Otočec, občina Novo mesto, gorela suha trava. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Otočec so pogasili požar na površini okoli 70 kvadratnih metrov.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 16.14 so na Ljubljanski cesti na Bledu gasilci PGD Bled s pomočjo detektorja izmerili povišano vrednost ogljikovega monoksida v stanovanjskem objektu. Gasilci so prezračili prostore objekta.

Izpostava Postojna

Ob 4.05 se je na Partizanski cesti v Sežani, v hotelu Safir sprožil plinski alarm. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so z eksploziometrom pregledali kuhinjo in plinsko kotlovnico vendar prisotnosti plina niso našli. Prezračili so kuhinjo in do sanacije prepovedali njeno uporabo. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 22.16 so v naselju Slance, občina Celje, gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli stanovanje in tako omogočili reševalcem NMP Celje do obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 7.10 je na Vodnikovem trgu v Mariboru v dvigalu kletne etaže ostala oseba. Gasilci JZ GB Maribor, ki so s tehničnim posegom rešili osebo iz dvigala.

Ob 18.19 je v Potrčevi ulici v Slovenski Bistrici, z strehe stanovanjskega objekta, nevarno viselo nekaj strešnikov. Strešnike, ki so ogrožali mimoidoče, so gasilci PGD Slovenska Bistrica odstranili in jih ponovno pritrdili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.37 so v naselju Šafarsko, občina Razkrižje, gasilci PGD Ljutomer s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v katerem se je nahajala poškodovana oseba. Gasilci so nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP in pri prenosu osebe v reševalno vozilo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/