Skoči do osrednje vsebine

Sloveniji za 30 let (Dobrodošli doma 2021)

Slovenci iz zamejstva, sveta in domovine so se v soboto, 3. julija, zbrali v Ribnici na tradicionalni prireditvi Dobrodošli doma, ki je letos nosila naslov Sloveniji za 30 let.

Dogajanje se je ob 15. uri pričelo v Rokodelskem centru z okroglo mizo z naslovom Prispevek slovenskih izseljencev k osamosvojitvi Slovenije. Gostje, navzoči kot tudi tisti, ki so se prek spletnega posnetka pridružili iz Avstralije, Amerike, Argentine, so razmišljali in obujali spomine na dogajanje in izjemen prispevek Slovencev v svetu v tistih odločilnih dneh leta 1991. Center je gostil še en dogodek, in sicer so si obiskovalci lahko ogledali dokumentarni film Rešetarji s Crvenega Krsta – stoletje obstoja v Beogradu. Film govori o tradiciji suhe robe v Beogradu, kamor so jo prinesli Ribničani. Ob tej priložnosti so se lahko spoznali tudi z ustvarjalci filma in mojstrom Ivanom Debeljakom, rojenim v Beogradu, ki kot pravi Ribničan izdeluje sita in krošnjari.

Popoldne se je program nadaljeval na odru pri gradu. Odprli so ga nadobudni mladi lutkarji iz avstrijske Koroške Mladi Celovčani z zanimivo in poučno lutkovno predstavo »Prijatelji«. Ob 17. uri se je pričela osrednja prireditev. Uvodoma so zbrane nagovorili  ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch, predsednik Svetovnega slovenskega kongresa dr. Boris Pleskovič ter župan občine Ribnica, ki je dogodek gostila, Samo Pogorelc. Zdravljica je z vsem ponosom zadonela iz grla Lucasa Somoze Osterca, Slovenca iz Argentine. V osrednjem delu so svoje skrbno pripravljene in natančno izpiljene, predvsem pa izjemno srčne nastope izvedli rojaki iz zamejstva in sveta. Predstavili so se Godba na pihala Šmihel iz avstrijske Koroške, Folklorna skupina Sakalovci z Madžarske, Danni Stražar s Švedske, Folklorna skupina KPS Bazovica z Reke na Hrvaškem, maturantje Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka RAST 50 iz Argentine ter Aleksi Jercog & prijatelji, ki so zastopali barve Slovencev v Italiji. Občinstvo, med katerimi so bili mnogi rojaki, ki so prišli na oddih v matično domovino iz različnih koncev sveta, pa tudi iz zamejstva, je vse nastope nagradilo z bučnim aplavzom. 

Obiskovalci so si lahko skozi ves čas na grajskem parku kot tudi v Rokodelskem centru ogledali priložnostne in jubilejne razstave o Slovencih po svetu. Ker v Ribnici brez tega skoraj ne bi šlo, si je bilo moč ogledati tudi prikaz domače obrti in z mojstri suhe robe ter lončarstva izmenjati kakšno besedo. Da nihče ni bil lačen, so poskrbeli tudi predstavniki slovenskih kmečkih organizacij, ki delujejo v vseh štirih zamejstvih in se združujejo v koordinacijo Agraslomak ter lokalni ponudniki. 

Krasen dan je zaokrožil nastop Ansambla Saša Avsenika, ki je s koncertom »Vse najboljše, Slovenija«, pripravljenim prav na čast 30 let samostojne Slovenije, vse udeležence popeljal po skritih in manj skritih kotičkih domovine Slovenije ter z znanimi Avsenikovimi vižami dodobra razgrel ozračje.