Skoči do osrednje vsebine

Literarni večer in odprtje razstave Verene in Vincenca Gotthardta »Na robu jezika«

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je včeraj, 2. julija, gostil literarni večer in odprtje razstave Verene in Vincenca Gotthardta z naslovom »Na robu jezika«. Oče in hči, Slovenca iz avstrijske Koroške, sta vsestranska umetnika. Njun izreden čut in velika kvaliteta sta bila v zadnjem letu prepoznana tudi v najvišjih literarnih krogih v Sloveniji in v Avstriji. Verena je bila nominirana za branje na prestižni nemški literarni nagradi Ingeborg Bachmann, Vincenc pa je bil s svojim prvencem »Na drugem koncu sveta« med petimi finalisti kresnika za najboljši roman preteklega leta.

Ta edinstven dogodek je bil preplet literarnega in likovnega umetniškega izraza obeh avtorjev.  Najprej nas je skozi premišljeno izbrane odlomke svojega prvenca Na drugem koncu sveta popeljal Vincenc Gotthardt, prisluhnili pa smo lahko tudi izredno iskreno in doživeto prebranim pesmim Verene Gotthardt. Ob koncu je sledilo tudi uradno odprtje likovne razstave fotografij Verene in slik Vincenca, ki bodo krasila prostore urada vse do konca meseca julija.

Piko na i večeru je dodala glasba. Naša rojakinja, argentinska Slovenka, odlična glasbenica Nadia Magister nas je s svojim čudovitim glasom in občuteno interpretacijo popeljala v prelepi svet koroških in slovenskih ljudskih pesmi.

Zbrane na dogodku je z nekaj besedami pozdravila tudi ministrica dr. Helena Jaklitsch »Ob takem večeru človek ostane brez besed. Sama sem resnično iz vsega srca vesela, da danes gostimo tu na uradu gospoda Vincenca in njegovo hčer Vereno.« Nekaj o protagonistih dogodka in osebnih vezeh, ki so se v teh letih spletle pa je povedal državni sekretar na uradu dr. Dejan Valentinčič.

Vincenc Gotthardt je urednik koroškega tednika Nedelja, v prostem času se ukvarja s slikanjem in fotografijo, nedavno pa se je predstavil tudi kot romanopisec, in sicer zelo uspešno. Za kresnika nominiran roman »Na drugem koncu sveta« govori o izgubljanju, pozabljanju, manjšanju, obenem pa o upanju, želji in vztrajnem boju za ohranjanje izginjajoče samobitnosti.

Velik čut in umetniška vsestranskost pa odlikujeta tudi hčerko Vereno Gotthardt. Kljub svoji mladosti, se je s svojo poezijo in prozo že dodobra uveljavila v kulturnih krogih. Verena je nase opozorila že zelo zgodaj, leta 2018 s kratko prozo v nemškem jeziku, še pred tem, leta 2013, še preden je dopolnila 17 let, pa tudi s pesniško zbirko Najden nič. Tokrat nas je popeljala po verzih svojih novejših del.  Velik del njenega življenja predstavlja tudi fotografija, ki jo študira na Univerzi za uporabno umetnost na Dunaju, znanje in izkušnje pa je nabirala tudi v tujini.