Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. julija 2021.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 12.01 so se na Kopiščarjevi poti na Prisojnik, občina Kranjska Gora, zaplezali štirje planinci. Aktivirani so bili gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora. V dolino pa je nepoškodovane planince s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj s dežurne ekipo GRS na Brniku.

Ob 15.27 si je na Sedmerem Triglavskem jezeru – Zeleno jezero, občina Bohinj, planinec poškodoval glavo. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Bohinj. Poškodovanca je na kraju oskrbela dežurna ekipa GRS na Brniku. V Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana pa ga je s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.58 si je v Tolminskih koritih v naselju Žabče, občina Tolmin, pohodnica zvila gleženj. Gorski reševalci GRS Tolmin so poškodovanko na kraju oskrbeli, na klasični način prenesli do vozila gorskih reševalcev in jo nato s terenskim vozilom prepeljali v Zdravstveni dom (ZD) Tolmin.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 18.36 je posadka helikopterja Slovenske vojske v spremstvu sekundarne ekipe Kliničnega centra Ljubljane s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz UKC Maribor v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.06 je posadka helikopterja SV z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec v UKC Maribor.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 7.48 sta v križišču Drenikove ulice in Celovške ceste trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorja. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 7.58 je na Breznikovi cesti v Ihanu v občini Domžale osebno vozilo trčilo v betonsko vrtno ograjo. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, očistili po vozišču razlite motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovanemu vozniku do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Domžale.

Ob 11.30 je v Oražnovi ulici v Ljubljani osebno vozilo trčilo v parkirano vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in do prihoda reševalcev NMP Ljubljana nudili prvo pomoč v nesreči poškodovanima osebama.

Ob 12.26 sta na Domžalski cesti v Kamniku na parkirišču trgovskega podjetja trčili osebni vozili. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kamnik so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah. Reševalci NMP Kamnik so poškodovano osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 17.36 je na primorski avtocesti v smeri proti Kopru za uvozom Brezovica, občina Brezovica, na prehitevalnem pasu verižno trčilo pet osebnih vozil. Gasilci GB Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in z vpojnimi sredstvi posuli po izteklih motornih tekočinah. Udeležence nesreče so na kraju preventivno pregledali reševalci NMP Ljubljana. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Postojna

Ob 17.09 se je med mejnim prehodom Starod in vasjo Starod v občini Ilirska Bistrica pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč policistom pri usmerjanju prometa. V nesreči poškodovanega motorista so na kraju oskrbeli reševalci NMP Ilirska Bistrica. Na mejnem prehodu so poškodovanca prevzeli hrvaški reševalci NMP in ga prepeljali v Reško bolnišnico.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 23.46 so v podjetju Acroni na Cesti Borisa Kidriča na Koroški Beli, občina Jesenice, gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice pogasili požar pri elektropeči.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.15 je v Prečni ulici v Domžalah v kletnih prostorih stanovanjskega objekta gorel električni grelnik za vodo. Gasilci CZR Domžale in PGD Domžale Mesto so požar pogasili, zaprli glavni plinski ventil in ventil za vodo, pregledali in prezračili prostore ter posesali izteklo vodo.

Izpostava Maribor

Ob 18.30 je v Puhovi ulici v Mariboru v zapuščenem industrijskem objektu zagorel kup odpadkov. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Maribor-Pobrežje.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 22.44 so na Cesti v Lokrovec v Celju ob cestišču gorele smeti in suha trava. Gasilca Poklicne gasilske enote (PGE) Celje sta pogasila manjša požarišča in pregledala okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.35 so na Zaloški cesti v Ljubljani ob železniški progi goreli mešani odpadki na površini okoli petih kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

 

Ob 0.45 so na Kamniški cesti v Šmarci, občina Kamnik, zagoreli štirje komunalni zabojniki za smeti ter 30 manjših cipres, ogenj pa je poškodoval tudi bližnjo leseno barako iz katere so preventivno iznesli dve plinski jeklenki. Gasilci PGD Kamnik in Šmarca so požar omejili in pogasili. Vzrok požara preiskuje policija.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 14.02 je bil v Milčinskega ulici v Celju pri vhodu v večstanovanjski objekt zaznan vonj po plinu. Gasilci PGE Celje so pregledali objekt in opravili meritve. Detektor ni zaznal prisotnosti plina.

Izpostava Kranj

Ob 21.00 so v počitniškem domu na Ribčevem lazu v Bohinju zaznali prisotnost plina v objektu. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica in Bled so iz objekta preventivno umaknili devetnajst oseb, zaprli ventil za plin in opravili meritve, ki pa niso pokazale povišane koncentracije plina.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 14.29 se je v naselju Prepolje, občina Starše, pred zapuščenim poslovnim objektom pri sanaciji cisterne za olje, olje razlilo na površini okoli sedem kvadratnih metrov. Gasilci JZ GB Maribor so po oljnem madežu posuli vpojna sredstva, nadaljnjo sanacijo je prevzelo podjetje Vodnega gospodarskega podjetja (VGP) Drava-Ptuj.

Ob 19.31 je na bencinskem servisu na Tržaški cesti v Razvanju, občina Maribor, zaradi neprevidnosti pri točenju prišlo do izlitja goriva. Gasilci JZ GB Maribor so z vpojnim sredstvom posuli madež in ga očistili.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.29 je v naselju Gotovlje, občina Žalec, drevo ogrožalo stanovanjsko hišo. Drevo so obžagali in podrli s pomočjo avto lestve gasilci PGD Gotovlje in Žalec.

Ob 17.00 so v Pohorski ulici v Celju gasilci PGE Celje iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta s tehničnim posegom rešili štiri osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.05 so v Pražakovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP Ljubljana do obolele osebe.

Ob 17.21 so v naselju Podgorje, občina Kamnik, gasilci PGD Kamnik s ponjavo prekrili ostrešje hiše, katero je pred dnevi poškodoval požar.

Izpostava Postojna

Ob 0.29 je v ulici Mihaele Škapinove v Sežani, zaradi počene vodovodne cevi, voda zalila kopalnico v stanovanjski hiši. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so zaprli ventil, posesali izteklo vodo in lastnici stanovanja nudili pomoč pri sanaciji.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo 

Krajevne padavine v zadnjih dveh dneh so ponekod omilile razmere za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju, marsikje pa je bilo padavin premalo ali jih sploh ni bilo. Uprava RS za zaščito in reševanje opozarja, da je pri kurjenju in drugi uporabi ognja v naravnem okolju in na prostem zato še vedno treba dosledno upoštevati ukrepe varstva pred požarom v naravnem okolju.