Skoči do osrednje vsebine

Slavnostna otvoritev mednarodne kulturne plaforme Europe Readr v Izoli

Z začetkom predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije je zaživela tudi digitalna platforma Europe Readr, vodilni kulturno-promocijski projekt predsedovanja. Virtualna knjižnica bo skozi izbor brezplačno dostopnih knjig bralcem približevala aktualna družbena vprašanja in jih spodbujala k razmisleku in pogovoru o svetu, v kakršnem želimo živeti. S številnimi spremljevalnimi dogodki po svetu - od Pariza do Helsinkov, od Washingtona do Bangkoka - bodo v sklopu projekta vzpostavljeni javni prostori za branje in izmenjavo idej. Slavnostna otvoritev platforme v Sloveniji bo 7. julija v izolskem parku pri svetilniku.
ženska stoji pred stopicami in gleda knjigo

Europe Readr | Avtor: Manca Juvan

Osrednja tema izbora 27 knjig, ki bodo med 1. julijem in 31. decembrom 2021 brezplačno dosegljive na spletnem mestu europereadr.eu, je "Prihodnost bivanja". Vsako državo članico predstavlja po eno delo, ki je na voljo v izvirnem in angleškem jeziku. V izbor so uvrščeni romani, kratke zgodbe, poezija, eseji in stripi, ki predstavljajo najrazličnejše poglede na aktualne tematike in nagovarjajo različne bralce, pa tudi tiste, ki sicer redko posežejo po knjigah. Z izborom nemih ali redkobesednih knjig, ki so razumljive tudi izven jezikovnih omejitev, ter učnim gradivom z nasveti za branje, je posebna pozornost namenjena mlajšim bralcem ter njihovim staršem, vzgojiteljem in učiteljem.

Platforma Europe Readr bo z dogodki v 24 državah sveta, ki jih v sodelovanju z lokalnimi partnerji organizira mreža nacionalnih inštitutov za kulturo držav EU (EUNIC), zaživela v obliki javnih prostorov za branje in izmenjavo idej o prihodnosti. Tovrstna aktivacija lokalnih skupnosti prispeva h krepitvi bralne kulture in kritične misli, pa tudi evropske identitete in enotne podobe Unije v svetu.

Platforma Europe Readr je kot pilotni projekt povezovanja vseh držav članic in različnih institucij Evropske unije nastala na pobudo in s koordinacijo slovenskega predsedstva Svetu Evropske unije. Gonilna sila razvoja in krepitve povezovanja je v tem primeru kultura, ki sledi evropskim načelom soustvarjanja in interdisciplinarnosti. Europe Readr skozi kulturo, ki temelji na dialogu, spodbuja trajnostni razvoj in družbeno vključenost.

Projekt Europe Readr bo s slavnostnim odprtjem umetniške inštalacije 'Moja bralna soba' v parku pri izolskem svetilniku javnosti predstavljen 7. julija ob 18. uri. Umetniška struktura, ki so jo pripravili študenti prostorskih, umetniških in tehničnih študijev Univerze v Ljubljani, je nastala po navdihu prepoznavnega koncepta Knjižnice pod krošnjami. Strukturo bodo odkrili župan Izole Danilo Markočič, poslanec Državnega zbora Felice Žiža, državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Gašper Dovžan, predsednik grozda nacionalnih inštitutov za kulturo EU v Sloveniji (EUNIC) Andreas Pawlitschek in izredna profesorica na Fakulteti za arhitekturo dr. Alenka Fikfak. V 'Moji bralni sobi' se bo do konca septembra zvrstilo več zanimivih dogodkov za vse generacije, ki jih bodo organizirali lokalni akterji in nacionalni inštituti za kulturo držav Evropske unije.