Skoči do osrednje vsebine

Obeležitev 30. obletnice slovenske samostojnosti in neodvisnosti ter začetka slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije

30. obletnico slovenske samostojnosti in neodvisnosti ter začetek slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije smo v četrtek, 1. 7. 2021, obeležili s sprejemom v Cercle européen v Strasbourgu. Zbrane goste, visoke predstavnike Sveta Evrope ter diplomatski zbor, sta nagovorila stalni predstavnik veleposlanik Andrej Slapničar in namestnik generalne sekretarke Sveta Evrope Bjørn Berge.

Veleposlanik je ob tej priložnosti spomnil na slovensko pomlad, ki je odprla pot prvim demokratičnim volitvam, na referendum o samostojnosti, razglasitev suverenosti, desetdnevno vojno z Jugoslovansko ljudsko armado in nazadnje na prizadevanja za mednarodno priznanje Slovenije. Poudaril je, da so nas pri vseh prizadevanjih vodila načela in vrednote demokracije, človekovih pravic in pravne države, ki so hkrati stebri Sveta Evrope.

Prav te vrednote nas že 28 let, od 14. maja 1993, povezujejo tako s Svetom Evrope kot tudi z drugimi mednarodnimi organizacijami, ki smo se jim pridružili na ta dan. Tri desetletja kasneje sta multilateralizem in močno mednarodno sodelovanje v duhu solidarnosti še vedno ključna za spopadanje s starimi in novimi izzivi.

Na koncu je veleposlanik povzel še prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, med katere spadajo krepitev odpornosti z oživitvijo, spodbujanje vrednot, ki temeljijo na pravni državi, digitalna in zelena preobrazba, Zahodni Balkan ter prihodnost Evrope.