Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 1. julija 2021.

Neurje

Izpostava Kranj

Ob 12.06 je v ulici Jermanka na Bledu meteorna voda zalila stanovanjsko hišo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Bled so vodo izčrpali in očistili odtočni jašek.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.34 je na Golem v občini Ig zaradi močnega dežja meteorna voda zalila poškodovan objekt. Gasilci PGD Golo in Ig so prekrili poškodovano streho objekta.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 8.44 si je na poti iz Krme proti Kredarici, planinka zlomila roko. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana in dežurna ekipa GRS na Brniku so s helikopterjem Slovenske vojske (SV) poškodovano planinko prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.57 je posadka s helikopterjem SV v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor prepeljala obolelo osebo iz Radelj ob Dravi v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč pri prenosu.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.22 je na regionalni cesti Vojnik–Dobrna v naselju Pristova, občina Dobrna, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo na boku. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP nudili pomoč poškodovani osebi, odklopili akumulator in po izlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva. Poškodovano osebo so reševalci prepeljali v SB Celje.

Ob 15.27 je na regionalni cesti Mozirje–Letuš v naselju Letuš, občina Braslovče, na osebno vozilo padlo drevo. Gasilci PGD Letuš in dežurni delavci cestnega podjetja Celje so razžagali in odstranili drevo. Osebno vozilo je poškodovano.

Ob 20.11 sta v naselju Medlog, občina Celje, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje na vozilih in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Celje so eno poškodovano osebo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.24 sta na regionalni cesti Škofljica–Rašica, za naseljem Turjak, občina Velike Lašče, čelno trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci PGD Ribnica in Gasilske brigade (GB) Ljubljana, ki so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo in ji nudili prvo pomoč z oživljanjem do prihoda reševalcev, odklopili akumulator in z vpojnim sredstvom posuli izlite motorne tekočine. Reševalci NMP Ljubljana so neuspešno oživljali eno osebo, drugo poškodovano osebo pa so oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 14.41 je na Cesti revolucije na Jesenicah zagorelo v štedilniku. Požar so še pred prihodom gasilcev pogasili stanovalci sami. Gasilci Gasilsko reševalne službe (GARS) Jesenice so prostor pregledali s termovizijsko kamero in izklopili elektriko.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.40 je v Temenici, občina Ivančna Gorica, zaradi udara strele zagorel drog električne napeljave. Požar se je razširil na bližnjo starejšo leseno hišo. Posredovali so gasilci PGD Temenica, ki so pogasili požar, odprli leseno steno, iznesli zažgan inventar ter objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Murska Sobota

Ob 23.57 se je na Prešernovi ulici v Ljutomeru v industrijski stavbi ob vklopu alarma sprožila dimna zavesa. Gasilci PGD Ljutomer so odprli vhodna vrata in prezračili prostor.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.48 je v ulici Šmihel v Novem mestu gorela lesena lopa velikosti 4 x 8 metrov. Gasilci Gasilsko-reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar, ki je delno uničil lopo in prekopali žarišče. Obveščene so bile pristojne službe.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 10.20 je v naselju Zg. Gabernik, občina Rogaška Slatina, tlelo drevo, v katerega je tekom noči udarila strela. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina, Rogaška Slatina in Kostrivnica so požar drevesa na težko dostopnem kraju pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.02 so v naselju Segovci, občina Apače, gasilci PGD Apače pogasili manjši travniški požar.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.30 so v naselju Lokvica, v občini Miren - Kostanjevica, v neposredni bližini parkirišča za spomenik Cerje, gasilci PGD Kostanjevica in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost-Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica pogasili okoli 400 kvadratnih metrov trave in grmičevja in zabojnik za smeti, ki pa je zgorel v celoti.

Izpostava Postojna

Ob 13.20 je zaradi udara strele zagorela podrast in mešan gozd nad tovarno krmil Pivka Perutninarstvo d.d., občina Pivka. Gasilci PGD Košana in Pivka so pogasili gorečo podrast in mešan gozd na površini dveh hektarjev.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 14.15 so na Cankarjevi cesti v Mekinjah, občina Kamnik, v objektu zaznali vonj po plinu. Gasilci PGD Kamnik so opravili meritve ter pregledali prostore in okolico. Meritve so opravili tudi delavci podjetja Proinženiring, vendar prisotnosti plina niso zaznali. Objekt so temeljito prezračili.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 14.23 so v kraju Spodnje Grušovje, občina Slovenske Konjice, naleteli na odloženo blato podobno mulju. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, aktivirana je bila Mobilna enota Ekološkega laboratorija. Ugotovljeno je, da gre za okoli 7500 kubičnih metrov odloženega materiala, katerega izvor in vsebnost snovi še ugotavljajo.

Izpostava Ptuj

Ob 12.58 je v naselju Pobrežje, občina Videm, krajan v potoku opazil onesnaženo vodo, ki se je penila. Gasilci PGD Ptuj so pregledali strugo v dolžini okoli 1500 metrov ter izmerili PH vrednost vode. Posebnosti niso zaznali.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.17 so v potoku Lakužnica v Pamečah, občina Slovenj Gradec, občani opazili onesnaženje. Posredovali so gasilci PGD Slovenj Gradec, ki so izmerili vrednost pH vode ter v potok namestili lovilna vpojna črevesa. Stanje bodo spremljali tekom današnjega dne. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.55 so v Vrtojbi, občina Šempeter - Vrtojba, v bližini mednarodnega mejnega prehoda, delavci pri izkopu naleteli na topovsko granato, kalibra 100 milimetrov, mase 11 kilogramov, avstrijske izdelave iz obdobja 1 svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo odstranila.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.01 so gasilci PGE Celje v naselju Lava v Celju v stanovanju zaprli ventil za vodo in tako preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Izpostava Kranj

Ob 18.50 je v Ulici Tuga Vidmarja v Kranju v stanovanju iztekala voda. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, zaprli ventil in preprečili nadaljnjo škodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.04 so na Peričevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in omogočili reševalcem NMP Ljubljana in policistom dostop do obolele osebe

Ob 19.41 je v Breznikovi ulici v Domžalah z dimnika stanovanjskega objekta visel kos pločevine in ogrožal mimoidoče. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so s tehničnim posegom odstranili pločevinasto kapo z dimnika objekta.

Ob 20.41 so na območju sprehajalne poti v bližini hotela v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odstranili drevo, ki je ogrožalo mimoidoče sprehajalce. Deblo in vejevje so požagali s pomočjo verižne žage in ga odstranili na bližnji travnik.

Izpostava Maribor

Ob 9.37 so v Pregljevi ulici v Mariboru gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor s pomočjo avtolestve pomagali reševalcem NMP Maribor pri prenosu obolele osebe iz tretjega nadstropja stanovanjskega bloka do reševalnega vozila.

Ob 14.10 so v Vetrinjski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s pomočjo avtolestve s tretjega nadstropja poslovne stavbe odstranili predmet, ki je nevarno visel na ulico in ogrožal mimoidoče.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.04 je v Ulici 1. junija v Trbovljah s strehe trgovskega objekta visela pločevina. Gasilci PGD Trbovlje – mesto so zavarovali kraj dogodka in kasneje pločevino odrezali in odstranili s strehe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Krajevne padavine v zadnjih dveh dneh so ponekod omilile razmere za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju, marsikje pa je bilo padavin premalo ali jih sploh ni bilo. Uprava RS za zaščito in reševanje opozarja, da je pri kurjenju in drugi uporabi ognja v naravnem okolju in na prostem zato še vedno treba dosledno upoštevati ukrepe varstva pred požarom v naravnem okolju.